Yahya Hassan

Yahya Hassan – Yahya Hassan – 169 sider – Gyldendal

Yahya Hassan, født 1995, debuterer med Yahya Hassan, der er en digtsamling om en opvækst med vold, svigt og kriminalitet.

Yahya Hassan er en modig og eksplosiv bog og et bud på en nødvendig fortælling om dagens Danmark, set fra Yahya Hassans klare perspektiv.

• • •

Yahya Hassan er navnet de fleste danskere efterhånden har lært at stave til. Jeg var nysgerrig på, hvad alt hypen handlede om; var det mere i det end provokation og debat, som den vi har set i tv? Nu, efter at have læst samlingen, må jeg sige både og…

Lyrisk synes jeg ikke, han kan noget særligt. Digtene falder ikke rigtig i min smag rent formmæssigt. Det er en historie der fortælles, og formen Yahya så har valgt at benytte er poesi. Det fungerer måske også meget godt, for man er fri for en masse unødig fyld. Det er skåret helt ind til benet.

Der er ingen tvivl om, at den unge digter har noget på hjerte. Han fortæller om sin opvækst og han gør det godt. Det er tankevækkende, at han med sin opvækst underholder os danskere. At vi finder nydelse i at læse hans digtsamling. Jeg siger ikke det er forkert, slet ikke, men det eda noget, der godt kan sætte lidt tanker igang. I hvert fald hos mig. Og det virker også. Jeg blev fanget af hans historie, jeg fik lyst til hele tiden at vide, hvad der nu ville ske med ham. Desværre er det ikke en lykkelig historie, og derfor håbede jeg sådan på, at det ville blive bedre, og jeg var derfor nød til at læse videre.

Som læser sad jeg også i et dilemma; skulle jeg have medlidenhed med ham? Væmmes ved ham? For han har ikke været Guds bedste barn og det er ikke noget han holder skjult. Han gør grimme ting, men udsættes selv for mindst lige så grumme ting. Hvordan skal jeg forholde mig til det her menneske? Svaret har jeg endnu ikke fundet.

På trods af, jeg ikke fandt den store glæde ved digtenes form, så er det alligevel en samling, jeg sagtens kunne finde på at læse igen, for der er virkelig noget at tænke over – på både godt og ondt.

ny3

2 thoughts on “Yahya Hassan

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge