The Wizard of Oz

Berlin januar 2014 161The Wizard of Oz – L. Frank Baum – Oz #1 – 192 sider – Canterbury Classics

Den amerikanske børnebogsklassiker om pigen Dorothy, der sammen med sin hund, Toto, bor på den store prærie i Kansas sammen med sin onkel Henry og sin tante Em. En uheldsvanger dag fører en kæmpe skypumpe Dorothy og Toto til eventyrlandet Oz, hvor de først møder dværgfolket, gnallingerne, der forklarer dem, at hvis de vil hjem til Kansas, så må de gå ad den gule stenvej til den grønne hovedstad, Smaragdbyen, hvor Den Store Troldmand bor. Men de skal passe på, siger gnallingerne, ikke mindst på Den Onde Heks Fra Vest

• • •

Endelig, endelig, endelig fik jeg tid til at læse en af de smukke bøger, jeg havde med hjem fra Berlin. Duften når man sad med den…. Fortryllende! Heldigvis var indholdet mindst lige så fantastisk. Jeg har set filmen med Judy Garland fra 1939 et utal af gange og synes, den er noget så vidunderlig, så jeg var temmelig spændt på, om bogen kunne leve op til det. Og det kunne den.

Det er en typisk børnebog og det kan selvfølgelig mærkes, men bag overfladen lurer nu alligevel en morale eller to; noget der er med til at gøre bogen universel. Den vil aldrig gå af mode, for den arbejder med temaer, der altid vil være relevante; mod, hjerte, intelligens og/eller klogskab. Det er helt essentielle temaer i bogen, der gør, at den appellerer til såvel børn som voksne. Det eventyr Dorothy og hendes lille hund, Toto, kommer ud på, er yderst farverigt og trods det, at der ikke på den måde er et højdepunkt, så føles det ikke så fladt, som jeg ellers ofte synes. Det skyldes hovedsageligt, at bogen ikke er så deskriptiv, som man ellers kunne forvente; noget jeg personligt sætter stor, stor pris på.

Sproget bar på ingen måde præg af, at være over 100 år gammelt. Det var let og ligetil og det engelske bød ikke på flere overraskelser og nye ord, end hvad jeg ellers oplever, så det var en rigtig positiv oplevelse. Jeg er i hvert fald ikke skræmt væk, fra det tidlige 1900-tals engelske litteratur.

Jeg synes absolut, I allesammen bør læse bogen, hvadenten I så læser den for Jer selv eller som højtlæsning for en, I holder af. Og så gør jeg selv den tjeneste, at sætte Jer ned og se den gamle film. Traileren yder den ikke just retfærdighed i min optik, men måske har I lyst til at se den alligevel.

5

3 thoughts on “The Wizard of Oz

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge