The Curious Incident of the Dog in the Night-Time

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time – Mark Haddon – 226 sider – Vintage

Christopher John Francis Boone knows all the countries of the world and their capitals and every prime number up to 7,057. He relates well to animals but has no understanding of human emotions. He cannot stand to be touched. And he detests the color yellow.

This improbable story of Christopher’s quest to investigate the suspicious death of a neighborhood dog makes for one of the most captivating, unusual, and widely heralded novels in recent years.

• • •

Jeg læste den her bog på under et døgn. Og det var egentlig ikke fordi, den var helt fantastisk spændende og jeg bare ikke kunne få nok. Det skyldes noget helt andet, nemlig humoren. Bogen er skrevet på en helt unik måde, der både gjorde mig varm om hjertet og fik mig til at grine. Den havde rigtig mange fine små citater, og den var fyldt med oplysninger. Der var svære matematiske formler, men det gjorde mig ikke noget, for de var der mest af alt for at illustrere Christophers klogskab.

Christopher er en 15-årig dreng med Aspergers Syndrom og det skinner tydeligt igennem i bogen, allerede fra de første linier. Det gjorde også, at bogens kapitler sprang meget i handling; fra mordet på hunden til et kapitel om Sherlock Holmes til et kapitel om Christophers hverdag. Sammenhæng mellem kapitlerne var der ikke, men netop det er pointen. På grund af den måde Christopher er portrætteret på, bliver man aldrig træt af ham, man sætter sig i stedet i hans sted, og forstår grundlaget for hans handlinger.

Handlingen er ikke nødvendigvis kendt på forhånd, netop fordi der er så mange forskellige strenge. Omvendt bliver man ikke forvirret, fordi det overordnede billede er der og resten “bare” er oplysning – det bliver netop ikke bare fyld, for det er disse passager, der gør en i stand til at forstå Christopher.

Selvom jeg var meget begejstret for bogen, så gjorde den alligevel ikke helt så stort indtryk på mig, og det skyldes, at jeg manglede et mere overordnet billede. Det er selvfølgelig uretfærdigt at sige, fordi det netop er Christopher der fortæller historien, og han er jo ikke i stand til at give et overordnet billede. Jeg var derfor meget splittet omkring vurderingen af bogen, men jeg tror desværre ikke, det er en bog jeg vil huske for andet end dens særprægede sprog, så derfor er jeg endt, hvor jeg er endt.

ny3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge