The Circle

EGGERS_THE_CIRCLE_omslag_148x220.inddThe Circle – Dave Eggers – 459 sider – People’s Press

Anmeldereksemplar fra People’s Press, men hørt som lydbog.

Den her bog har jeg hørt til bogklubben denne måned. Jeg tror ikke, at jeg havde hørt eller læst den færdig, hvis jeg havde skulle gøre det på egen hånd, for den var godt nok lang. Og kedelig. Bogen er delt ind i tre “bøger,” hvoraf den første er længst og faktisk mest intetsigende. Det er bare en lang introduktion til Mae og The Circle. Hvordan hun bliver ansat, hvordan firmaet opererer osv. Det kunne nemt have været kortet ned til langt under det halve. Efter den meget lange indledning, går hhv. bog to og tre så igang. Begge er markant bedre end den første, men det kræver heller ikke meget.

En del af den dårlige oplevelse, må desværre også tillægges oplæseren. Bogen er læst af Tina Kruse Andersen, og jeg er ked af det Tina, men det er ikke særlig godt! På et tidspunkt sidder Maes far og ser dame basketball. “Dame” bliver udtalt på engelsk, mens der bliver sagt “basketbold” på meget klart dansk. Noget ala daihjmbasketbold. Øhm. Ja. Det tog mig lidt tid, før jeg fangede, hvad der blev ment. Ligeledes drikker Mae en smuhffi i stedet for en smoothie. Jeg kunne blive ved. Det fungerede bare ikke for mig, og jeg brugte nok mere energi på at afkode ordene, end jeg ellers ville have gjort.

Persongalleriet var irriterende, jeg kunne ikke rigtig lide nogle af personerne faktisk. Mercer var da godt nok en pain in the ass, hva’?! Og Mae? Føler mig næsten fornærmet på kvindekønnets vegne over, at man kan skrive en person, der er så dum 😉 Og så var der Maes forældre, som blandede sig for meget. Hvorfor sagde hun ikke fra, Mae? Og hvad skete der for Annie? Jeg kunne ikke lide nogen af dem og det hjalp ikke til en bedre oplevelse. Hvad “den mystiske Kalden” angår, så var heller ikke han en, der kunne få noget særligt frem i mig.

Så er der handlingen. Til at starte med forvirrede det mig lidt, at Mae tilsyneladende var den eneste medarbejder i kundepleje. Det var også lidt for underligt, den måde Mae først virkede glad og tilfreds på, og pludselig var hun indadvendt og ikke særlig social, selvom hun, for mig, havde fremstået sådan i løbet af bogens første times tid. Der var bare for mange ting, der ikke hang sammen. Der blev også efterladt flere løse tråde, som f.eks. det par, Mae møder, Annies og hendes “strid,” hendes forældre og hendes forhold. Hvorfor blev det dog ikke afsluttet ordentligt?
Selve slutningen derimod, den havde jeg ikke så meget imod, den virkede som det mest rigtige for bogen.

Jeg tror, bogen er ment for at provokere. Og det gør den da også. Det er måske ikke så urealistisk og langt fra virkeligheden, som vi gerne vil have, men mere var der nu ikke i det for mig. Jeg kunne godt sidde og tænke “nå ja, det ville da være smart!,” og så bagefter tænke at det måske i virkeligheden ville være et sidespor at komme ud på, men mere var der ikke i det, synes jeg ikke. Måske prøvede den bare lidt for hårdt, til at jeg egentlig blev mere påvirket af det end som så…

Alt i alt en bog, der søger at provokere, men som mest af alt provokerede mig ved at have så irriterende personer. Den får point for at få mig til at tænke over den, men det er så også det.

ny2

Resumé: Da Mae bliver ansat i firmaet Circle, det mest magtfulde internetselskab i verden, tror hun, at hun har fået sit livs chance.
Hendes begejstring vil ingen ende tage, da hun bliver vist rundt i Circles åbne kontorlandskab, ser kantinens uendelige glaslandskab og de hyggelige værelser for dem, der hænger ud og ender med at sove på kontoret. Hun er fascineret og betaget af firmaets dynamik og moderne holdning til arbejde, de fede fester, musikerne, der altid hænger ud på plænen foran, aktiviteterne og klubberne for alt, hvad hjertet kan begære.
Ikke engang da hendes liv uden for kontoret langsomt sygner hen, mærkelige sammenstød med kollegaer ryster hende, eller da hendes egen rolle i Circle bliver mere og mere … offentlig. Det, der begynder som en fængslende historie om en ung kvinde med ambitioner og idealisme, forvandles til en neglebidende thriller, om erindring, historie, det personlige, demokratiets og grænserne for den menneskelige erkendelse.underskrift

2 thoughts on “The Circle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge