Syv tips til at rejse på budget

En af de ting, jeg holder meget af, er at rejse. Det kan være svært at få råd til, men minder er nu en af de bedste ting, man kan blive rig på. Herhjemme har vi efterhånden fået gjort os et par erfaringer, som jeg gerne vil dele med jer.

Tip 1: Undersøg transport mulighederne.
Fly er dejlig behageligt og hurtigt, og somme tider også den eneste mulighed, men hvis du skal holde ferie i Europa, så kan det godt betale sig at tjekke andre muligheder. Udover flyprisen, så kommer bagage jo oveni, og så skal man også huske, at selvom turen måske kun tager en time, så skal man være i lufthavnen to timer før. Derudover skal man jo også lige ud til lufthavnen, og alt efter hvor man bor, så er det ikke altid lige nemt (eller billigt!). Kan det måske i virkeligheden bedre betale sig at køre selv? At tage en bus? At tage toget? Denne gang er vi selv rejst med toget, og jeg kan fortælle, at vi har givet 90 euro for to personer inkl. pladsbillet for turen fra Wien til Flensborg. Så bliver det ikke meget billigere.

Man kan jo også kombinere transportmulighederne. Sidste år fløj vi til Italien og tog toget hjem. Rejsen fra Firenze og til vores lille by i Nordjylland tog samlet set 27 timer (inkl. ventetid på busser til og fra togstationerne), så det er bestemt ikke småting, men det var faktisk ganske behageligt. Togene er slet ikke ligesom de danske IC-toge, de er meget mere behagelige. For at finde priser på tog, kan jeg anbefale DB og ÖBB, som er hhv. den tyske og den østrigske jernbanes hjemmeside. Det er langt billigere, end hvis man går ind i DSB Udland.

Tip 2: Benyt dig af airb’n’b.
Du kender sikkert allerede airb’n’b. Hvis ikke, så er det kort fortalt en portal, der formidler ferieboliger mellem private. Man kan vælge om man vil bo på et deleværelse, et privat værelse eller have et helt hjem til rådighed. Vi benytter os mest af et helt hjem, men har ved en uheldig fejl også endt i et privat værelse, og det var faktisk okay. Hvad man skal vælge, kommer nok an på, hvordan man er som person. Vi har ofte fundet boliger, hvor vi kan bo for ca. 300 kr. pr. nat for to personer, men det kommer selvfølgelig også an på, hvorhen man skal, og hvornår man gerne vil rejse. Man kan også få billige værelser på vandrehjem, men vi synes det er hyggeligere, når man kan fornemme noget af landets kultur på det sted, man skal bo. Hvis vi skulle have samme standard på et hotelværelse, som vi har haft i vores airb’n’b boliger, så havde det kostet noget mere.

Tip 3: Lav et budget.
Det siger næsten sig selv, men læg en plan for, hvor meget de skal bruge på ferien. Vær realistisk. Hvor mange museer vil du gerne på? Hvor god mad, vil du gerne have? Hvor meget vil du gerne shoppe? En af de ting vi har lært er, at du skal lægge et godt beløb oveni det, du regner med. Alle de kopper kaffe, du lige spontant køber på en café, fordi det er lidt hyggeligt, de løber altså op. Eller også skal du bare have mere rygrad 😉

Tip 4: Lav selv mad og madpakker.
En af fordelene ved at bo på airb’n’b er, at der ofte er adgang til køkkenfaciliteter. Det betyder, at du kan spise aftensmad derhjemme nogle af dagene. Du kan også smøre en madpakke og tage med på tur. Det er virkelig noget, der sparer penge i budgettet. Derudover har du også mulighed for at købe en flaske vin og tage med hjem og nyde om aftenen. Det må man ikke på et hotel, der skal man købe det i baren, og det er noget dyrere.

Tip 5: Benyt dealsider.
Somme tider kan man være heldig og falde over et rigtig godt tilbud på dealsider. Tjek f.eks. deal.dk, Travelbird og Takeoffer. Der kan virkelig være gode tilbud at finde. Vi fandt et ophold på et rigtig fint hotel i en tysk by for år tilbage. Et sted, vi nok ikke selv havde haft råd til at bo, og en by, vi slet ikke havde hørt om før. Det var det hele værd!

Tip 6: Museumskort – kan det betale sig?
Du ved sikkert godt, at man i de fleste byer kan købe et museumskort eller museumspas, men kan det overhovedet betale sig? I nogle tilfælde er svaret ja, men det er langt fra hver gang. Mit råd er, at du først skriver de ting ned, du gerne vil opleve og se, og så finder ud af, hvad det vil koste dig både med og uden kortet. Ofte er der en masse tilbud via sådan et kort, og det er slet ikke sikkert, det er de samme ting, som du egentlig gerne vil opleve. Ofter sparer man ikke mere end et par euro på hver ting, og hvis kortet koster 20 euro for to dage, så skal der nogle museer til. Det er meget afhængig af byen og dine interesser, om det kan betale sig, men lad være med bare at købe det, uden lige at undersøge det først.

Tip 7: Besøg flere destinationer.
Drømmer du om at besøge to byer, der ligger tæt på hinanden? Så undersøg, om ikke det er muligt at besøge dem begge på samme rejse. Det sparer dig penge i det lange løb. I Italien besøgte vi først Rom, derefter Firenze. Det var en bustur på ca. fire timer, og jeg mener vi gav omkring ti euro pr. person. Det var i øvrigt også en rigtig flot tur, hvor man fik set landet på en helt anden måde. Det er selvfølgelig langt fra alle steder, det er en mulighed at besøge flere steder, men det er værd at kigge lidt på, hvis afstanden ikke er så stor.

Bonus tip 1: Offentlige toiletter.
Du står i en fremmed by og du skal tisse. Åh-åh! Du er nødt til at finde en McDonalds eller en café der er stor nok til, at de har et toilet.
Lyder ovenstående bekendt? Så download appen “Where is Public Toilet”. Du kan hente den i Google Play her. Appstore har en lignende app, som jeg dog ikke har prøvet, og den kan du hente her. Med den app kan du få vist, hvilke offentlige toiletter der er i nærheden, og du kan også filtrere dem efter, at det skal være handicaptoiletter, at der skal være pusleplads, drikkevand osv. Det er virkelig smart, og du behøver ikke længere rende rundt i panik efter en café, hvor du er nødt til at betale for en drink, for at kunne benytte deres toilet.

Bonus tip 2: Tjek om byen har en app.
Nogle byer har en app. Det lyder lidt underlidt, men de store turistbyer har ofte lavet en app, som kan hjælpe dig med at finde rundt på gåben eller med offentlig transport i byen. Nogle af dem har også en funktion der gør, at de kan vise dig, hvilke attraktioner og cafeer, der ligger lige i nærheden af, hvor du befinder dig. Det er rigtig smart, hvis du lige har et par timer på hånden, og ikke helt ved, hvad du skal bruge dem på.
Derudover findes der også hjemmesiden Visit a City, hvorpå du kan planlægge dit program for de forskellige dage, og så plotter den attraktionerne ind, så det passer bedst sammen. Det fungerer dog bedst for de større byer som Rom og Wien. Bratislava er en for lille by til, at det fungerede for os.
Det er i hvert fald værd lige at undersøge, om ikke den by, du skal besøge, har en app, der kan gøre dit liv som turist lidt nemmere.

3 thoughts on “Syv tips til at rejse på budget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge