Stardust

Stardust – Neil Gaiman – 214 sider – Headline Review

Stardust is an utterly charming fairy tale in the tradition of The Princess Bride and The Neverending Story. Neil Gaiman, creator of the darkly elegant Sandman comics and author of The Day I Swapped My Dad for Two Goldfish, tells the story of young Tristran Thorn and his adventures in the land of Faerie. One fateful night, Tristran promises his beloved that he will retrieve a fallen star for her from beyond the Wall that stands between their rural English town (called, appropriately, Wall) and the Faerie realm. No one ever ventures beyond the Wall except to attend an enchanted flea market that is held every nine years (and during which, unbeknownst to him, Tristran was conceived). But Tristran bravely sets out to fetch the fallen star and thus win the hand of his love.

• • •

Stardust var første bog til bogklubben og jeg havde derfor valgt, at læse den til Dewey’s Readathon. Det skulle vise sig at være en stor fejl. Jeg kan ikke anbefale andre, at gøre det samme.

Sproget i bogen er så fint, så fint. Det er af den slags, der tager tid at læse og forstå. Man kan ikke bare konsumere det på ingen tid, ordene skal ind og vende, for at få det fulde udbytte. Gaiman kan virkelig skrive. Der er en helt magisk følelse over hans sprog. Tryllestøvet springer rundt blandt bogstaverne.

Når man tager en så fin skrivestil og bringer den ned over et eventyr, så er man sikker på succes. Det passer så godt sammen, at jeg har lyst til at illustrere det:

Okay, jeg tror I har forstået det.

Når det så er sagt, så er det ikke ren lykke det hele. Jeg havde det lidt svært med starten. Bogen var lidt længe om at komme igang med handlingen, og selvom jeg godt kan se, hvorfor starten var så lang, så irriterede det mig alligevel lidt. Samtidig var jeg ikke ovenud begejstret for historien om alle brødrene. Igen er jeg på det rene med, hvorfor det var med, men jeg var bare ikke super interesseret i det.

Nu er det jo et eventyr, og derfor er man rimelig hurtigt med på, hvordan det hele ender, men det gør ikke noget. Eventyr er skrevet efter nogenlunde samme formel og det er jo lige præcis det, der gør dem så elskelige. Gaimans moderne eventyr fungerer altså rigtig godt. Det eneste jeg er ked af er, at jeg hastede mig gennem bogen. Det tog en del af oplevelsen fra mig. Jeg skal helt sikkert læse bogen igen om et stykke tid.

ny4

6 thoughts on “Stardust

  1. Jeg er helt enig med dig mht. sproget. Det er så fint, eventyrligt og en tilpas blanding af det moderne og det klassiske. Jeg elsker det.

    Og på trods af bogens lille størrelse, tror jeg også, den kræver lidt længere tid til at blive læst og fordøjet. Men det er måske også lidt af dens charme.

    Hvor må det være hyggeligt at diskutere den i bogklubben! 🙂

  2. Jeg har set filmen som er baseret på bogen, den er fantastisk og det undre mig at flere ikke har hørt om den. Så kan kun forstille mig gode ting om bogen også fordi det er Neil Gaiman som har skrevet den

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge