Stålhjerte + gæsteanmeldelse

Allerede et par timer efter denne bog landede i postkassen, havde min kæreste læst den. Jeg spurgte derfor til hans kommentarer og tanker omkring bogen, og disse er nu at finde nederst i indlægget, efter min egen anmeldelse.

24850975

Stålhjerte – Brandon Sanderson – Reckoners #1 – 376 sider – Dreamlitt

Scenen er sat i Newcago i en nær fremtid, hvor episke har overtaget magten. Episke er mennesker med superevner, men desværre gør superevnerne dem onde. Imod de onde episke kæmper oprørsgruppen “Fortropperne” en ulige kamp for at indføre retfærdighed.
Newcago regeres af Stålhjerte, der ikke kan dræbes. Først da David slutter sig til Fortropperne tippes magtbalancen, for David har en hemmelighed, som kan fælde Stålhjerte.

ny3Likes:

• Prologen sætter lynhurtigt tempoet for resten af bogen. Den er virkelig fangende. I hvert fald formåede den at fange min interesse med det samme, og jeg fik derfor også relativt høje forventninger til resten af bogen.

• Selve plottet i historien er ret fint, der er action, men ikke uden plads til at lære persongalleriet at kende.

• Prof var en virkelig godt udtænkt person, som jeg holdt af lige fra første gang, jeg mødte ham. Han var nok den person, jeg kom til at holde mest af. Davids udvikling var nu også fint beskrevet. Megan var nu også en rigtig fin karakter, selvom jeg fik et noget karikeret billede af, hvordan hun så ud.

• Selve ideen var rigtig fin, og jeg kunne godt lide det nye take på fantasy. Sproget var utrolig let læst, og slet ikke så tungt, som jeg havde regnet med.

Dislikes:

• Omend sproget var så let, så var det slet ikke mig. Jeg blev faktisk utrolig skuffet. Jeg har hørt mange steder fra, at Brandon Sanderson skulle være en mester med sproget. Jeg kunne slet ikke få øje på det; der var utrolig mange gentagelser og metaforerne fungerede bare slet ikke. Det her var ikke andet end “almindelig” ungdoms fantasy for mig. Jeg havde svært ved at få øje på “den store mester” i værket – det er dog nok mere en forkert forventning fra min side af, end det er bogen der i sig selv var dårlig.

• Navnene fungerede på ingen måde på dansk. Det lød bare lidt fesent…

• Metaforerne skar mig i øjnene. Det føltes lidt som om, man havde forsøgt at bruge så mange som muligt og komme op med så mange som muligt selv. Det fungerede slet ikke, det føltes alt for forceret.

• Generelt var denne bog lidt flad for mig. Der var lagt op til så meget fra prologen, men så faldt det bare lidt til jorden igen. Jeg manglede action med hjerne og ikke bare “nu gør vi sådan, for hvad skal vi ellers…”

________________________

Kærestens ord:

Fast-paced action – som dog ikke løfter sig op til at blive en orginal storyline, men til en vis grad forbliver et mismask af en række eksisterende storylines – Heroes, The Matrix m.fl. Jeg sidder i hvert fald tilbage med en manglende fornemmelse af, hvorfor jeg skulle læse historien om Stålhjerte.

I den danske udgave fungerer navnene på skurkene ikke optimalt, man kan mene dette er en biting, men når disse egocentrede, megalomaniske badass skurke kalder sig noget som Fremsyn og Nattevælde, så falder deres badass-attitude lidt til jorden.

En ting, der kunne have bidraget til mere spænding, kunne være at lade flere af skurkene have sekundære kræfter, så man ikke (næsten) altid vidste, hvad for specielle kræfter superskurkene havde.

Hvis man ser bort fra skurkene, så er det et godt persongalleri, de forskellige karakterer fra Fortropperne er med til at gøre bogen mere læsværdig.

Selve universet er for så vidt interessant, dog mangler flere tråde mellem byen, hvor historien foregår og resten af verdenen.

Alt i alt en letlæst og spændende bog, der hurtigt er fordøjet, men nok også hurtigt glemt.

Bogen er stillet til rådighed af Dreamlitt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge