Skyggernes bog

ItemImage.aspxSkyggernes bog – Haidi Wigger Klaris – Dæmonherskerens arving #1 – 285 sider – Tellerup

17-årige Ally flytter ind på kostskolen Larchwood.
I nærheden af skolen ligger en gammel, faldefærdig kirke, hvor hun ved et tilfælde opdager en hemmelig indgang i væggen, som fører ned til et rum under kirken. Ifølge overleveringerne blev det brugt til praktisering af sort magi tilbage i 1800-tallet.
Larchwoods afdøde frue, Catherine Larchin, opsøger Ally og insisterer på at hun skal finde en gammel heksebog, som efter sigende giver uanet magt.
Men en hemmelig kreds på skolen leder også efter bogen, og Ally har svært ved at gennemskue hvem der har gode intentioner … og hvem der har onde.

ny1

Likes:

• Af de danske udgivelser, jeg kender til, var dette nok den, jeg havde glæder mit allermest til i år. Jeg vidste med det samme, at dette var en bog, jeg måtte læse. Coveret tiltrak mig utrolig meget, og selvom bagsideteksten lød som noget, man har hørt før, så var jeg fuld af optimisme omkring denne bog. Desværre skete der så bare det, der ikke må ske: Jeg forventede for meget.

• Allys tanker om Tom virker realistiske; det der med, at man som ung pige ikke har en fuldstændig fri vilje, men bare gør som den fyr, man kan lide, det er ikke helt så utroværdigt som det lyder. Ally var ikke videre begejstret for kostskolen, men da hun fik øje på Tom, blev hun mere optimistisk. Det virker realistisk nok et stykke af vejen.

Dislikes:

• Bogen starter på side 5, hvor vi møder Ally. På side 13 er hun allerede mere eller mindre forelsket i en fyr – i hvert fald betaget af ham. Allerede få sider senere, på side 28, lægges der op til et trekantsdrama. Det er som sådan fint nok, hvis bogen er 100 sider, men det var lige lovlig hurtigt for en bog på lige knap 300 sider.

• Bogens bagside fortæller, at Ally er 17 år, men det var slet ikke den opfattelse jeg fik. Hun opførte sig mere som en på 14-15 år. Moderbindingen virker for stærk, og jeg synes ikke, hun handler særlig selvstændigt af en 17-årig at være. Hun er for afhængig af, hvad hendes mor gør og synes.

• Jeg havde lidt problemer med bogens tempo og handling. Ally er ny på kostskolen ved skolestart, og allerede første dag har hun tid til at forvilde sig ud i en skov og falde i søvn derude. Jeg troede, man havde travlt med at lære folk – og omgivelserne – at kende på den første dag. Rundvisning osv. Jeg regnede i hvert fald ikke med, at man havde tid til at snuppe et par timer på øjet ude i en skov, man lige kom forbi. Jeg forstår godt, at forfatteren gerne vil have gang i tingene, men jeg følte, at man så bare skulle lade Ally starte på kostskolen ved skolestart og så springe et par uger frem til handlingen begynder, i stedet for at fremrykke handlingen til skolestart. Det kom bare til at virke lidt forhastet på mig.

• Sproget var meget simpelt, og til tider også barnligt. “Han tog dig på måsen” – det går man jo ikke rundt og siger, når man er 17. Så siger man ‘røv’, uanset at det måske lyder grimt. Det var sådan nogle ting der gjorde, at jeg dels kom i tvivl om alderen på Ally og hendes kammerater, men også om målgruppen for bogen. Et eksempel på, at sproget ikke rigtig fungerede for mig, finder man på side 9, hvor følgende sætning optræder: “Jeg vil lige hurtigt gennemgå hvad eleverne kommer til at opleve i dag, og derefter er det tid til at sende jeres forældre af sted så I kan komme i gang med at lære jeres nye hjem at kende.” Jeg bliver lidt forvirret over, hvem rektor taler til. Er det børnene eller forældrene? Første del er stilet mod forældrene, mens anden del er til eleverne. Som sagt så kørte sproget desværre ikke rigtig for mig.

• Jeg fandt tingene meget lette at regne ud. Jeg ved ikke, om det bare er fordi jeg har læst meget, men jeg blev i hvert fald ikke rigtig overrasket på noget tidspunkt, for det hele gav bare lidt sig selv for mig.
Bogen er stillet til rådighed af Tellerup.

5 thoughts on “Skyggernes bog

  1. Desværre fungerede denne bog heller ikke for mig. Jeg synes det var et meget unikt plot, men lige som du påpeger, var jeg så forvirret over sproget der ikke korresponderede med alderen på personerne, at det havde stor indflydelse på min oplevelse af bogen.

    • Tusind tak. Det er den her type anmeldelser, der er virkelig kedelige at skrive. Jeg hader, hader, hader at gøre folk kede af det :/

  2. Pingback: Måneden i tal #3 | Boghunden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge