Rum

20822145Rum – Emma Donoghue – 340 sider – Politikens Forlag

Den her bog er fortalt fra Jacks synsvinkel. Jack er 5 år. Det giver sig selv, at det resulterer i en temmelig speciel skrivestil. En, man nok enten vil elske eller hade. Den krævede lidt tilvænning i starten, men efterhånden som jeg vænnede mig til den og kunne skimte alle de forskellige filmfigurer o.l., så gik det noget nemmere. Og det endte faktisk med at være temmelig troværdigt. Jeg kunne specielt godt lide, hvordan alle tingene fik navne; Bord, Stol, Tæppe. Det fik næsten deres egen personlighed.

Selve historien var grusom, forfærdelig, ond. Samtidig er den også meget realistisk fortalt. Det betyder også, at jeg på et tidspunkt blev påvirket en del af historien. Alligevel synes jeg bestemt, den er værd at læse, for den er vigtig. Den fortæller noget om, hvor meget et barn er i stand til at forstå, og hvor modig et menneske kan være, hvis det ikke har andre valg. Og dét synes jeg, er noget af det smukke ved den her historie.

Der var tidspunkter, hvor bogen overraskede mig med dens historie, noget jeg ellers ikke havde regnet med ville ske. Jeg kunne godt lide at høre om baggrundshistorien for det hele, samt de overraskelser denne indeholdt. Jeg var dog mest hooked på første halvdel af historien, for selvom anden halvdel bestemt også var god, så var den ikke lige så fængende som den første.

Det er faktisk rigtig svært at anmelde den her bog uden at afsløre noget. Alt det jeg gerne vil knytte en kommentar til, det kan jeg ikke uden at afsløre noget. Jeg vil bare gerne sige, at jeg synes det er en meget rørende, forfærdelig, god bog, som jeg bestemt synes du skal læse. Og hvis du er træt af sproget efter de første 50 sider, så fortsæt endelig, for jeg lover dig – det bliver så meget bedre, og det er det hele værd til slut.

ny4

Jack er fem år og glæder sig til sin fødselsdag. Han bor med Mor i Rum. Rum har en låst dør, et ovenlysvindue og er 11 kvadratmeter stort. Jack elsker at se fjernsyn, og han elsker tegneseriefigurerne, som er hans venner, men han ved, at intet af det, han ser på skærmen, er virkeligt. Virkeligt er kun ham selv, Mor og alle tingene i Rum. Indtil den dag Mor fortæller ham, at der er en verden udenfor.

Rum er fortalt med Jacks stemme og er en fortælling om en mor og hendes søn og deres kærlighed til hinanden. En kærlighed, der lader dem overleve det utænkelige.

underskrift

One thought on “Rum

  1. Det er så speciel en bog på flere plan.
    Jeg hørte et oplæg af Donoghue i sin tid da hun udkom med bogen, hvor hun fortalte at hendes inspiration til bogen var Fritlz-sagen i Østrig, hvilket kun gør historien det mere brutal og grusom i sit forhold til virkeligheden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge