New Delhi-Borås

22363933New Delhi-Borås – Per J. Andersson – 312 sider – Gads Forlag

Pikej bliver født kasteløs og fattig i en landsby i det østlige Indien. Sædvanen tro tilkaldes en astrolog for at forudsige barnets fremtid: Han vil blive gift med en udenlandsk pige, som både er musikalsk, ejer jungle og er født i Tyrens tegn.
Profetien følger ham gennem livet, men sult, fattigdom og modgang får ham indimellem til at tvivle. Han kommer på kunstskole i New Delhi og tjener penge ved at tegne turisterne. Da han en aften som sædvanlig står ved sit staffeli, kommer en ung, blond kvinde hen til ham. Lotta fra Borås.
En betagende kærlighedshistorie begynder. Desværre må Lotta rejse hjem til Sverige, og chancen for, at de to får hinanden at se igen, er minimal.
Men en dag i januar 1977, med længslen efter Lotta værkende i hele kroppen, begiver Pikej sig af sted på en brugt cykel. Trods trængsler og tilbageslag tramper han stædigt mod vest. Mod Borås.

• • •

Denne bog havde jeg til at starte med ingen interesse i, men så så jeg de to hovedpersoner, Pikej og Lotta, på DR2. Jeg kendte ikke rigtig til historien på forhånd, men det jeg så i tv var simpelthen så smukt og rørende, og jeg vidste, at den her bog måtte jeg bare læse. Som sagt, så gjort.

Først og fremmest er det en bog om Indien og det skal man være klar over, når man starter. Godt nok er det OGSÅ en kærlighedsroman, som den sælges for at være, men det er altså ikke det, der fylder mest. Selve historien er rigtig fin, og det, at man ved, den er baseret på Pikejs liv, gør kun, at den kryber endnu længere ind under huden på en. Livet som kasteløs, urørlig, har ikke været nemt, men fortællingen får alligevel aldrig karakter af, at være medlidenhedssøgende. Det skyldes nok mest, at det er en journalist, der har skrevet bogen.

Mht. forfatteren, så er jeg lidt ked af den måde, hvorpå bogen bliver fortalt. Det føles som om, der bliver taget afstand til det hele, lidt som om man ser det hele udefra. Jeg tror, jeg ville have været mere rørt at historien, hvis han havde påtaget sig ”hele rollen,” og skrevet bogen i førsteperson – om end det måske også kunne have virket utroværdigt til tider. For mig at se, ville det dog have været en bedre løsning end denne.
Desværre er der heller ikke nogen kronologi. Så er Pikej baby, så er han i 20’erne, så er han lige begyndt i skole og så er han pludselig 20 igen. Det gav et noget rodet indtryk, og jeg blev forvirret op til flere gange. Det er også primært her, bogen bliver trukket ned for mit vedkommende. For jeg blev virkelig i tvivl af og til. Jeg var slet ikke med på, hvor vi var hvornår.

Selve kærlighedshistorien synes jeg måske er lidt opblæst. Altså, ikke det, at han rejste så langt, det er jeg stadig vildt imponeret over! Selve den fysiske rejse fylder bare ikke ret meget i bogen. Det er jo så fantastisk en viljestyrke, der skal til, så det kunne der godt have været gjort lidt mere ud af. Det føltes lidt for fladt. Jeg havde nok også forventet lidt, at selve rejsen samtidig ville blive en form for dannelsesrejse, men det blev det ikke. Det er selvfølgelig også fint nok, når nu ikke Pikej selv opfattede det sådan (åbenbart), jeg havde bare lidt troet, at det ville være sådan.

Efter sidste side sad jeg og grinte lidt, for hvor har livet dog været underfundigt for Pikej. En generelt rigtig hyggelig og sød historie, som kun bliver endnu bedre af, at have fundet sted.

ny3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge