Momo

Momo – Michael Ende – 237 sider – Sommer & Sørensen

MOMO er den sælsomme historie om tidstyvene og om barnet, der bragte den stjålne tid tilbage til menneskene. Michael Endes verdensberømte eventyrroman for børn og voksne handler om tidens gåde og om de grå mænd, der får folk til at hoppe på produktions- og præstationsræset, så de ikke har tid til det virkelige. “Fordi tid er liv, og livet bor i hjertet.” Men heldigvis er der Momo, der bor i en gammel teaterruin og er ven med alle mennesker.

• • •

Michael Ende er nok mest kendt for Den uendelige historie, og selv var jeg slet ikke klar over, at han havde skrevet andre bøger. Momo hedder også Den sælsomme historie om tids-tyvene og om barnet, der bragte den stjålne tid tilbage til menneskene. En meget lang undertitel, der dog formår at opsummere hele historien i blot en enkelt linie. Det er nemlig en historie om tiden, der blev stjålet og Momos jagt på at bringe den tilbage.

“Urene er kun en hobby for mig. De er kun højst ufuldkomne billeder på noget, ethvert menneske ejer i sit bryst. For ligesom I har øjne for at kunne se lyset og ører for at kunne høre toner, således har I også et hjerte til at tage vare på tiden. Og al tid, som ikke opfattes med hjertet, er spildt ligesom regnbuens farver for en blind og fuglenes sang for en døv. Men der findes desværre blinde og døve hjerter, der ikke er åbne for noget, selv om de banker.”
S. 142

Som barn kan det være frustrerende, når de voksne ikke har tid. En problemstilling der stadig er meget aktuel; forældre har travlt med smartphones og tablets og går glip af virkeligheden. Selvom bogen har et par år på bagen (udkom i 1981), så er den altså stadig dybt aktuel.

Jeg studsede lidt over sproget i bogen. Det føltes langt ældre end blot 22 år. Da jeg først havde vænnet mig til det, gav det faktisk bogen en vis charme. At bladre gennem siderne og læse om, hvordan flimmerkassen ødelagde det for børnene, hvordan radioen ændrede alting, og opleve sproget, der passede til den tidsalder vi er i, det fungerede rigtig godt. Det er ikke en bog, er foregår “i gamle dage,” det er bare en bog, der trækker på ting fra alle mulige steder i historien. Det var en oplevelse. En oplevelse jeg glæder mig til at formidle videre via oplæsning. Det er jeg nemlig helt sikker på, bogen vil egne sig rigtig godt til.

“Nu skal jeg betro dig noget, Momo. Det farligste her i livet er vores egne ønskedrømme, når de bliver opfyldt. I hvert fald hvis det går, som det er gået mig. Jeg har ikke mere noget at drømme om. Jeg tror heller ikke, I kunne lære mig det igen. Jeg er så led og ked af det hele.”
S. 184.

Momo købte jeg i Læsehesten for fem kroner. Det var et rigtig godt køb! Bogen strøg nemlig direkte ind på min favoritliste og jeg tror også, den vil ende blandt top ti i 2013. Bogen er stadig hos mig, og det tror jeg den vil være i rigtig lang tid fremover. Den har masser af lag, men er samtidig også en simpel historie, og lige netop derfor egner den sig til alle målgrupper.

5

2 thoughts on “Momo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge