Læsetempo

De fleste af jer har nok hørt det. Der er en ny app på vej, hvor du kan læse op til 1000 ord i minuttet. Det er altså rigtig, rigtig hurtigt. Jeg kan sagtens se det smarte i det, men alligevel er på det personlige plan lidt imod ideen. Jeg læser for hyggens skyld og fordi, jeg godt kan lide det. Læsning er ikke noget, der bare skal overstås. Jeg vil nok prøve app’en fordi det kunne være sjovt, men jeg er ret sikker på, min læsning ikke bliver ‘erstattet’ af den.

Når man står og skal svare på, om man læser hurtigt eller langsomt, er der selvfølgelig mange faktorer der spiller ind, men jeg synes også det afhænger meget af, hvem der spørger. Er det bogblogger-fællesskabet eller er det vennekredsen? Jeg læser hurtigere end langt det meste af min omgangskreds, men i forhold til bogbloggere, så er jeg nok i den langsomme ende. Sådan har jeg i hvert fald altid tænkt. Her til aften, da jeg tjekkede goodreads, fandt jeg ud af, at jeg har læst 35 bøger i år. Okay, så er der fem meget nemme bøger iblandt, men jeg blev alligevel overrasket. Jeg føler slet ikke, jeg har læst så meget.

bil 2

Når jeg tænker over det, så læser jeg alligevel ikke så langsomt; En flænge i himlen slugte jeg på et par timer, Uden minder tog mig også kun et par timer og sådan kan jeg sidde og komme i tanke om flere og flere bøger, der kun har taget et par timer. For mig handler det i virkeligheden mere om, at jeg lærer at slippe alt andet og så koncentrere mig om min læsning. Det der med lige at skulle tjekke twitter, mail, instagram osv. efter hvert kapitel, det er nok til at få mig ud af rytmen jeg ikke når at finde en god læserytme og så tager det jo unægteligt længere tid. Når jeg først er zoomet helt ind på bogen, så går det stærkt. Måske også for stærkt.

En anden ting er, at jeg læser højt inde i hovedet. Jeg ved simpelthen ikke, hvordan jeg skal lade være. Efter jeg er begyndt at tænke over det, så kan jeg slet ikke lade være. Jeg kunne bare virkelig godt tænke mig ikke at læse det højt inde i hovedet. Det ville hæve tempoet noget, tror jeg. Ikke fordi det haster, men det irriterer mig bare nu, hvor jeg er blevet opmærksom på det. Jeg har lavet tricket med at føre et stykke papir ned over linjerne, så jeg kun kan se den linje jeg er på, og så går det hurtigere, men det bliver man også bare træt af efter 100 sider 😉 Jeg kan såmænd også godt lade være med at læse det højt for mig selv, men så snart jeg så er færdig, så sidder jeg og tænker “hvordan søren gjorde jeg det?!” og så varer det længe inden jeg kan igen. Det er noget underligt noget! Præcis som når man får at vide, at nu må man ikke tænke på elefanter. Det første man gør er jo, at tænke på de elefanter, som man ikke må tænke på!

Jeg sidder ikke og brænder inde med et ønske om, at læse så meget hurtigere. Jeg vil gerne læse hurtigere end hvad jeg gør nu, men at læse en bog om dagen er ikke et ønske jeg har. Jeg kan godt læse en bog på en dag, men jeg kan ikke læse syv på en uge. Jeg kunne bare godt tænke mig, at øge mit tempo en lille smule. Og det er jeg overbevist om, at jeg nok skal komme til i takt med, at jeg læser mere 🙂

Læser i også højt i hovedet? Hvordan holder man lige op med det?

8 thoughts on “Læsetempo

  1. Jeg forstår fuldt ud hvad du mener. Jeg er selv en hurtig læser i de kredse jeg render i, men noget langsom i forhold til så mange andre. Det generer mig, men så alligevel ikke. Jeg kan godt lidt at jeg er i selskab med en bog og dens personer over en længere strækning og jeg ikke føler mig tvunget til at opgive dem bare fordi jeg skal have læse den her bog færdig inden for en vis deadline.
    Jeg kiggede lige på linket og blev overrasket over hvor hurtigt jeg egentlig kunne følge med selv, så tror måske også jeg kunne bliver overtalt til at undersøge app’en nærmere, selvom jeg ikke nødvendigvis er meget for det.

  2. Jeg tror faktisk også at jeg ‘læser højt’ inde i hovedet…. Generelt læser jeg ret langsomt, men som du så fint nævner, kommer det selvfølgelig an på hvem man sammenligner sig med. Men med bogbloggerland som sammenligningsgrund, kan jeg vist godt sige at jeg læser umådeligt langsomt, haha

  3. Jeg læser også nogle gange “højt” inde i mit hoved, og jeg tror helt klart også, det har indflydelse på ens læsehastidhed. Men, som du også siger, så er det virkelig svært at lade være, når man først er begyndt at lægge mærke til det.

    Jeg ville gerne kunne læse en lille smule hurtigere, og nogle gange prøver jeg også at presse mig selv til det for at udvikle mig lidt. Men egentlig har jeg accepteret, at jeg ikke kan sluge en bog på et par timer, og det er også okay. For så tilbringer jeg længere tid i en bogs univers, end jeg ellers ville have gjort – og det er jo meget positivt 🙂

  4. Jeg forstår ikke helt hvad du mener med at læse højt inde i hovedet? 😀 Altså, man læser jo inden i hovedet altid? 😀 Forvirret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge