Kommentar til Sortsind

31563374Sortsind – Mathias Bruun – 102 sider

Anmeldereksemplar fra forlaget DreamLitt.

Lige siden coveret til denne novellesamling blev offentliggjort har jeg vidst, at den var jeg simpelthen bare nødt til at læse. Visuelt er det virkelig en af de flotteste novellesamlinger, jeg har set. Den er så gennemført, lige fra selve coveret (inkl. bagsiden), til flapperne og siderne. Det er en virkelig, virkelig lækker bog.

Jeg kan godt lide at læse noveller og kortprosa. Jeg synes ofte, det kan noget helt specielt. Til gengæld er det ikke altid jeg synes, der er en rød tråd i, hvilke tekster der er udvalgt til en given samling. Det er slet ikke tilfældet med Sortsind. Det er let at se, hvordan alle disse tekster hører sammen. Det er noget af det, jeg prioriterer ret højt, når jeg læser en samling tekster fra ende til anden; der skal være en grund til, at de er de heldige udvalgte, der er blevet trykt. Og det er der altså her.

Noget andet, jeg også synes er vigtigt, det er titlen. Det skal have en tilknytning til (nogle af) de tekster, der er i samlingen. Her kan jeg også sætte flueben. Hver og en passer novellerne til bogens titel. De er både dystre, dunkle, bizarre, sorte. Og på en eller anden måde også lidt makabre. Nogle gange taler man om, at nogen mennesker er tiltrukket af mørket… Det er jeg godt nok i det her tilfælde.
Teksterne leger med min fantasi. Giver mig gåsehud og nervøse trækninger. Gør mig bange for mørket. Jeg elsker det.

Ofte er der nogle noveller, der skiller sig lidt ud, nogle der er bedre end resten. Sådan er det også her, men med omvendt fortegn. Der er 13 noveller i bogen, hvoraf jeg var virkelig vild med de elleve. De sidste to faldt ikke rigtig i min smag, og således er det altså i stedet disse, der stikker lidt ud. Det siger forhåbentlig lidt om den kvalitet, jeg synes Sortsind indeholder. Samtidig tyder det på en meget stærk sammenhæng novellerne imellem, som oven i købet faldt lige i min smag.

At begå en novellesamling af den her kvalitet, det er imponerende. Og hvad endnu mere imponerende er, at det er forfatterens debut. Og så har jeg ikke engang nævnt hans alder (hint: f. 1997). Jeg vil helt sikkert holde både øjne og ører åbne for nyt fra hans hånd. Der er et nyt talent på vej.

———-

En samling af noveller, der skildrer personer, hvis forvrængede sind gør dem til udskud i en verden, hvor kun det normale er acceptabelt. Fortællinger om fortvivlelse og håbløshed. Om at være vanvittig uden at have papir på det. Om at miste lyset.
underskrift

2 thoughts on “Kommentar til Sortsind

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge