Kommentar til Sorg er et væsen med fjer

sorgSorg er et væsen med fjer – Max Porter – 124 sider

Anmeldereksemplar fra Gyldendal.

Det er de største ting, man kan udtrykke i de mindste bøger. Denne er ikke en særlig lang en af slagsen, men alligevel formår den at udtrykke alt det, en sorg er og kan være.

Sorg er noget meget personligt og er temmelig forskelligt fra individ til individ, men det er også noget af det, der kan samle os som mennesker, noget der kan få os til at rykke tættere på hinanden. Sorg er i det hele taget en sjov størrelse.
I denne bog har den form af en krage. Og det er vel egentlig et meget passende billede. Krager er irriterende, de larmer og er sjældent et særlig velkomment syn. Sådan er det også med sorg. Det er altoverskyggende. Det pudsige er, at selvom alle kan se den er der, både kragen og sorgen, så taler man ikke rigtig om det, man accepterer bare, at sådan er tingene nu. Og det er der jo egentlig noget meget rigtigt over. Vi kan godt tale om dem, vi savner, men hvordan vi selv gør og sørger, det er ikke noget, vi ytrer os om.

Det, den her lille sag gjorde ved mig var, at minde mig om, hvor normalt det er. Hvordan vi først ikke vil lukke sorgen ind, men lige pludselig kommer den buldrende alligevel. Den er der bare og vi lærer at leve med den, indtil den dag kommer, hvor den pludselig er væk. Sorgen kan splitte os ad, men den kan os bringe os tættere sammen. Vi samles om det, vi sørger over.
Sorg er mange ting, men det er ikke det samme som savn. Det kan være svært at sætte ord på, men jeg synes den her lille bog gør det så vidunderligt godt. Den sætter ord på det, der kan være så uendelig vært at tale om, og den gør det rigtig godt. Det er en bog, der har det hele, og som man vil få mere og mere ud af, for hver gang man læser den.

——————————-

En far og ægtemand har netop mistet sin hustru. To drenge kæmper med en ubærlig sorg. Faren, som er litteraturforsker, skriver lister over ting, der skal ordnes, og forestiller sig en fremtid bestående af velmenende medmennesker og tomhed.
I dette fortvivlelsens øjeblik banker det på døren i familiens lejlighed i London. I døråbningen står Krage, en kæmpestor, sort, pjusket fugl. Den løfter faren op i sine vinger og erklærer, at den flytter ind. Krage har mange talenter og bliver familiens babysitter, psykoterapeut, historiefortæller, stridsfugl og bodyguard. Og den truer med at blive, til de ikke længere har brug for ham.

underskrift

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge