If I Stay

6740548If I Stay – Gayle Forman – If I Stay #1 – 272 sider – Black Swan

Just listen, Adam says with a voice that sounds like shrapnel.
I open my eyes wide now.
I sit up as much as I can.
And I listen.
Stay, he says.

Choices. Seventeen-year-old Mia is faced with some tough ones: Stay true to her first love—music—even if it means losing her boyfriend and leaving her family and friends behind?
Then one February morning Mia goes for a drive with her family, and in an instant, everything changes. Suddenly, all the choices are gone, except one. And it’s the only one that matters.
If I Stay is a heartachingly beautiful book about the power of love, the true meaning of family, and the choices we all make.

• • •

Forestil dig, at du en dag vågner op, og hele din familie er død. Hvad gør du? Står du op eller vælger du den endeløse søvn? Det er nogenlunde det, Mia skal tage stilling til.

Jeg hørte bogen som lydbog for et par år siden, og har relativt ofte tænkt på bogen. Den er bare blevet hos mig. Bogen er skrevet på så fin en måde. Det ene øjeblik er man opløst i tårer, det næste sidder man og griner. Det er simpelthen så varm en bog på alle måder – selvom der sker sørgelige ting, så bliver man alligevel lidt glad af den. Det er den følelse, bogen giver en, der gør den til en perle.

Der er masser af kærlighed i bogen; forelskelse, musik, familie, livet. Alligevel formår Forman at skrive på en måde, så det ikke bliver sødt i sødt, men også lidt bittert. Det er så følelsesladet en bog, at jeg faktisk ikke helt ved, hvad jeg ville rate bogen i dag – jeg holder altid fast i min første rating, som i det her tilfælde stammer tilbage fra lydbogen. Om jeg i dag havde givet den 3, 4 eller 5, det ved jeg faktisk ikke helt. Og det er heller ikke fordi, jeg faktisk sad og græd. Jeg var meget tæt på et par gange, men så ’tog jeg mig sammen.’ Det er mere fordi, den sætter tanker i gang. Man kan ikke lade være med at tænke på, hvad man selv ville vælge.

Igennem bogen sidder man og hepper på, at Mia vælger det, der er mest rigtigt for hende. Jeg må indrømme, at jeg ikke helt ved, hvad jeg ville anse for en lykkelig slutning. Er det, at hun vælger livet? Eller er det døden? Kunne døden ikke godt være ’den lykkelige slutning’ – at hun vælger at blive forenet med sin familie? Jeg synes godt, det kunne være en lykkelig slutning. Om Mia vælger livet eller døden, det vil jeg selvfølgelig ikke sige 🙂

ny4

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge