Hvad er en bogblog?

For to måneders tid siden, begyndte jeg at blive træt af at blogge. Jeg valgte at holde en pause, og kun udgive indlæg, der allerede var mere eller mindre planlagt på forhånd. Jeg begyndte at blive i tvivl om, hvorvidt lysten overhovedet ville komme igen. Men det gjorde den. I dag. Mens jeg skulle forberede eksamen. Nu har jeg så kastet mig ud i det igen, og så må tiden vise, hvad der sker.

Jeg har følt mig lidt for fastlåst herinde. Hvis ikke jeg har læst, har jeg haft dårlig samvittighed, fordi jeg så ikke havde noget stof til bloggen. Hvis jeg har oplevet noget specielt – eller bare haft lyst til at skrive om andet end bøger – så har jeg følt, at det var forkert, for det hører jo ikke til på en bogblog.

Men hvorfor er det sådan? Hvem bestemmer, hvad en bogblog er og skal være? Nuvel, for at kunne betegnes som bogblog skal der jo selvfølgelig være noget om bøger – hvor meget må være op til den enkelte. Er man ikke længere en bogblog, hvis man fortæller om en rejse man skal ud på? Hvis man fortæller om de kreative projekter man er i gang med? Hvis man fortæller om den formidabelt gode kage man bagte i går? En bogblog kan vel sagtens være andet og mere end “bare” bøger. Det har jeg i hvert fald bestemt mig for, at min bogblog godt kan. Jeg vil fortælle om, hvad jeg så i går da jeg gik tur, hvordan jeg havde den fedeste weekend sidste uge og hvor meget jeg elsker tv-serier. Det skal der også være plads til.

Efterår 2013 006
Jeg har selv fået låst begrebet “bogblogger” fast. Hvis en blog indeholder boganmeldelser, lister over bøger og bogønsker/nye bøger, så er det en bogblog. Det er de kendetegn, jeg selv har sat på “bogblog.” Selvom det er betryggende og rart at vide, hvad ens blog er og hvad ens profil – måske endda identitet – er, så har det også fået mig til at føle mig fastlåst. Jeg er på seriøs bog diæt – jeg må og skal købe meget færre bøger, end hvad jeg gjorde i 2014 – og derfor vil der forhåbentlig ikke komme så mange indlæg med nye bøger eller bogønsker. Samtidig har jeg ikke lyst til at anmelde hver eneste bog jeg læser. Med næsten 250 anmeldelser, føler jeg efterhånden, at medmindre en bog virkelig forarger mig eller sender mig helt op i den syvende himmel, så er det mere eller mindre det samme, jeg skriver. Det kan nok ikke undgås, efterhånden som man har skrevet om flere og flere bøger. Derfor vil jeg ikke længere anmelde alle de bøger, jeg læser, men blot anmelde dem, hvor jeg oprigtigt føler, at jeg har noget at sige.
Tilbage står 1½ punkt. Det er halvdelen af min egen “bogblogger” opfattelse der ryger i svinget. Det er halvdelen af min identitet som blogger. De træk, jeg selv finder ved andre bogbloggere, vil fylde mindre herinde, mens der måske vil poppe andre typer indlæg op. Vi er så forskellige som mennesker, så det er vel kun naturligt, hvis vores blogs også er det.

Jeg har brug for ikke at være så fastlåst, at jeg er føler mig tvunget til at anmelde alle bøger. Jeg har brug for at kunne blogge om andet end bøger og læsning, så jeg ikke plages af så dårlig samvittighed. Jeg har brug for, at bloggen igen bliver et fristed og ikke en sur pligt. Jeg håber inderligt, at det igen er på vej til at blive sådan, for jeg har virkelig ikke lyst til at forsvinde herfra for altid.

22 thoughts on “Hvad er en bogblog?

 1. Louise H. Reply

  Rigtig godt skrevet! Jeg synes i hvert fald at man kan have lige så meget (eller så lidt) personlighed med i sin blog som man ønsker, ligegyldig om man har en bogblog, modeblog, whatever. Personligt kan jeg godt lide at lære personerne bag blogs bedre at kende igennem deres mere personlige indlæg :)

 2. Nena skov Reply

  Min blog er og bliver aldrig en ren bogblog. Jeg synes, det et fedt at kunne dele andre ting og med tvillingerne i maven, bliver der helt sikkert endnu mere om børn og familie, men uden det det så bliver en mor-blog. Jeg elsker at skrive om bøger og min liv generelt, og jeg synes personlig det er helt iorden. Så glæder mig til at følge med i dit liv – bag bøgerne – bag skærmen

 3. Louise Haiberg Reply

  Jeg synes det er en rigtig god ide at du breder dine indlæg ud over mere end bøger. Det vigtigste er at du genfinder glæden ved at blogge. ;-) Det er nøjagtig samme tilgang jeg har til at skrive. Det skal være sjovt. Hvis det føles som en sur pligt, så vil man også kunne mærke det på indholdet.
  Glæder mig til at fortsætte med at læse din blog. :-D

  Kh.
  Louise

  • Irene Post authorReply

   Det tror jeg i hvert fald, at man har kunnet i de sidste par indlæg. Nu skulle det gerne ændre sig :) Tak :)

 4. Simone Hagemann Reply

  Jeg synes, det er en rigtig god idé, du breder dig lidt mere ud over bøgerne. Det vigtigste er jo, at du nyder at skrive herinde og ikke føler dig låst. Desuden kan jeg rigtig godt lide, når man kan mærke bloggeren bag, og det er jeg sikker på, bliver endnu tydeligere, hvis/når du også skriver lidt mere om din hverdag. Jeg vil i hvert fald stadig følge med herinde :)

 5. Mai Reply

  For at være ærlig, er jeg en smule lettet på dine vegne. Lad mig forklare: Jeg synes, at mange af de danske bogblogs er blevet meget “stive” og ens i deres udtryk igennem det sidste års tid, og det føles ærlig talt som om, mange bloggere taler hinanden efter munden; har én blogger fået en idé til et indlæg, dukker der løbende indlæg op hos andre bogbloggere, hvori tonen er meget lig den i det “originale” indlæg. Det er ikke fordi, jeg skal brokke mig – jeg er jo blot læser af disse blogs og kan altid pakke mine ting og smutte, hvis jeg er utilfreds – men jeg kan forestille mig, at det kan være svært at bevare gnisten til at blogge, hvis man hele tiden skal leve op til de ubevidste idealer, der er kommet hed ad vejen.

  Jeg synes, det er nogle gode overvejelser, du har gjort dig, og jeg håber bestemt, du genfinder glæden ved at blogge! Desuden mener jeg bestemt også, at en bogblog sagtens kan indeholde andet end bøger – man kan trods alt have passion for andre ting ud over bøgerne, der er mindst lige så spændende. Så længe bloggeren brænder for det, der skrives om, går jeg ingen vegne! (:

  • Irene Post authorReply

   Du rammer hovedet på sømmet. Det er lige præcis sådan, jeg også har fået det med de danske bogblogs efterhånden. Det bliver lidt for ens. Og hvorfor egentlig, når vi er så forskellige som mennesker?
   Jeg glæder mig til at komme igang med de nye tiltag i hvert fald :)Tak fordi du læser med :)

 6. Nadia Reply

  Hvor kan jeg bare relatere til dit indlæg! Er selv begyndt at tænke (endnu) mere over, om ikke det var en fejl, at jeg oprettede en blog, der fokuserer på noget bestemt frem for at skabe en, hvor jeg kunne skrive om forskelligt. — også over, hvilke bokse man egentlig sætter sig selv i og hvor dumt det er, så jeg synes egentlig, det lyder meget sundt, at du har tænkt dig at fylde din blog med andet end, hvad der er bogrelateret. Er spændt på at se, hvad du finder på. :)

 7. Kathrine Reply

  Jeg synes også sagtens at en bogblog kan indeholde andre ting. En bogblog er jo i bund og grund bare en almindelig blog, men hvor der er fokus på bøgerne. Men det ene udelukker jo ikke det andet og jeg vil da glæde mig til at læse om andre ting herinde :)

  Jeg håber at du på den måde kan genfinde glæden ved at blogge – for det skal jo bestemt ikke føles som en pligt :)

  • Irene Post authorReply

   Det har du ret i :) Også det, jeg selv kom frem til.
   Det er allerede tilbage igen, så det er skønt! :)

 8. Ingrid Reply

  Sikke dog en god ide du har fået der. Tillykke med at gøre bloggen mere dig og personlig :-)

  Jeg elsker at blogge og min blog er en blanding af egne oplevelser, Bornholm, boganmeldelser, lidt opskrifter og generelt bare om livet i det hele taget. Det er min egen personlige legeplads og jeg nyder at det er der hvor jeg kan boltre mig og skrive hvad jeg har lyst til og dele de billeder som jeg har lyst til.

  Synes også at nogle bogblogs ligner hinanden og det er lidt synd. Elsker når de viser lidt personlighed i stedet for kun den ene anmeldelse efter den anden.

  Jeg glæder mig til at følge dig i 2015 og se hvad du har lyst til at dele med os læsere af bloggen. Synes du har taget et meget flot skridt mod at forblive blogger og være mere tro mod dig selv.

  Velkommen i klubben kan jeg vel sige :-)

  • Irene Post authorReply

   Haha, mange tak! :)
   Ja, jeg forstår det heller ikke. Synes det er rigtig ærgerligt :/ Det gik så godt for et par år siden ellers :)

 9. Marie Reply

  Jeg kan godt forstå, hvor du vil hen. Det kan hurtigt blive kedeligt, hvis man skriver om det samme igen og igen. Personligt kan jeg bedst lide de bloggere der skriver om lidt af hvert. Så jeg glæder mig til at se dine kommende indlæg :D Og jeg håber at du får lysten til bage :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge