Solen går sin gang

26802791

Solen går sin gang – Ernest Hemingway – 344 sider – Lindhardt og Ringhof

Denne bog er stillet til rådighed af Lindhardt og Ringhof.

Solen går sin gang ligger tæt op ad Hemingways egne oplevelser, og tegner et barsk portræt af ”den fortabte generation” – de unge mænd og kvinder, der oplevede første verdenskrigs grusomheder og bagefter flygtede ind i et kynisk og overfladisk party-liv i 1920’ernes Paris.
Historien følger den uheldige Jake og den flamboyante kvinde Brett, som rejser fra det vilde, parisiske natteliv til Spaniens tyreløb med en spraglet flok amerikanere i en tid med moralske falliterklæringer, spirituel opløsning og urealiseret kærlighed.
Romanen er Hemingways debutroman og blev oprindeligt udgivet i 1926. Den anses som et af Hemingways absolutte mesterværker.

ny3

Likes:

• Sproget. Det er simpelthen så dejligt Hemingway’sk. Det er nok i virkeligheden det, jeg elsker så meget ved ham. Det kræver ingen særlige forudsætninger, alle vil kunne læse det. Samtidig kan man overhovedet ikke mærke, at man sidder med en bog, der første gang blev udgivet i 1926. Om det skyldes en formidabel oversættelse eller om de originale tekster også er sådan, det var jeg selvfølgelig ikke. I hvert fald var oversættelsen også ret god, jeg tænkte slet ikke over, at det ikke var en bog af dansk oprindelse, jeg sad med mellem hænderne.

• Hemingway er sjov. Det tror man måske ikke, men det er han. Der er så mange små bemærkninger, som egentlig ikke betyder det store for historien, men som bare gør, at det hele glider lidt nemmere. Det er det, der gør ham spændende at læse, selv når historien ikke rigtig fanger en.

‘”Når De taler til mig gør De aldrig nogensinde Deres sætninger færdige.” “Det kan De selv gøre. Folk kan selv gøre dem færdige efter behag.”
S. 88

Dislikes:

• Kender I det, at man har læst en bog, som måske i virkeligheden ikke var særlig god, men man kan ikke få sig selv til at give den det antal stjerner, som man egentlig synes, den burde have? Sådan har jeg det altså lidt med den her bog. Jeg brød mig faktisk ikke ret meget om den. Jeg ville nok gerne have givet den to i stedet for tre stjerner. Det kan jeg bare slet ikke få mig selv til. Og det er altså fjollet! I stedet har jeg besluttet med mig selv, at den får en 2,5’er. Selvom det stadig er fjollet. Men så har jeg det meget bedre.

• Årsagen til, at jeg ikke var særlig vild med den her bog skal findes i, at den for langt størstedelen bare handlede om tyrefægtning. Noget, jeg egentlig ikke er særlig interesseret i. Bogen gjorde heller ikke noget særligt for at få mig til at synes, at det var særlig spændende. Jeg kedede mig virkelig igennem de passager – som var både lange og mange!

• Jeg tror ikke nødvendigvis det har været en fordel, at jeg har læst den mere eller mindre biografiske Der er ingen ende på Paris først, for så at læse denne. De to bøgers historier – ser man bort fra tyrefægtningen – minder nemlig lidt om hinanden. Derfor var jeg ikke så nysgerrig, som jeg nok normalt ville have været. Og det er en skam.

underskrift

6 thoughts on “Solen går sin gang

  1. Åh, jeg mangler stadig at læse denne, så dit indlæg rammer lige i min sorte samvittighed. Den står dog på læselisten snart.

    Er ‘Den gamle mand og havet’ god? Den mangler jeg også at få læst. Yaiks.

  2. Åh, jeg elskede virkelig bogen, da vi læste den i forbindelse med undervisningen på uni. Der er så meget dybde og så meget mellem linjerne, og Hemingway er en sand mester i at skabe den her slags ‘isbjergs-fortællinger’, hvor læseren selv skal ned og hente de resterende 90%. Der gik rigtig mange ting op for mig, da jeg begyndte at researche den til undervisningen. Fantastisk bog! Den og The Old Man and the Sea er mine yndlings fra Hemingways hånd <3

    • Jeg kan godt se, der er masser at finde i bogen, den var bare SLET ikke noget for mig. Overhovedet. “Den gamle mand og havet” derimod… Den er fantastisk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge