Gæsteindlæg: Sandra Schwartz – Om at skrive for unge

Så blev det onsdag og min tur til at overtage stafetten i vores lille temauge om læsevanskeligheder hos unge. Egentlig har jeg snydt lidt, for jeg har nemlig givet den videre til forfatter Sandra Schwartz, som har lavet et lille gæsteindlæg, hvor hun fortæller om det at skrive til unge, der har lidt svært ved det med at læse.

Billede fra Sandras hjemmeside.

Hvordan skriver man en bog, der er let at læse, men som samtidig har en handling som f.eks. en 15-årig er interesseret i?

Helt overordnet tror jeg, det handler det om at kende sin målgruppe. Og det gælder uanset om man skriver til børn, unge eller voksne, og uanset om det er letlæst eller ej.
Hvis man skal skrive til unge, skal man vide, hvad de går op i, hvordan deres hverdag ser ud, hvilke problemer de tumler med, hvordan de taler, hvad de taler om osv. Hvis man rammer plet på indhold, skal en bog nok fænge, uanset om den er letlæst eller ej.

For illustrere min pointe vil jeg nævne mine forfatterspirer. Det er unge mellem 11 og 18 år, som går til skrivning hos mig på Valby Bibliotek. De er hverken læse- eller skriveudfordrede.
Da mine letlæste ungdomsbøger Klamt kys og Festen udkom på Alinea i efteråret, havde jeg dem med. Begge bøger er på 40 sider og fuldt illustrerede af Bodil Bang Heinemeier. De har stærke forsider og et appellerende graphic novel-agtigt look.
Det var Ikke, fordi jeg troede, de ville synes, bøgerne var særligt interessante. De læser jo bøger som Hunger Games, En mand der hedder Ove og Harry Potter.
Men jeg tog fejl. De slugte dem. Og de var vilde med dem. Noget af det flere af dem af sig selv fremhævede ved bøgerne var, at jeg rammer ungdomslivet rent og skriver om interessante temaer som overgreb, alkoholisme, mobning, fester, venskab og forelskelse.

Det er klart, at en letlæst historie er mere enkel i sit sprog og sin handling. Men det betyder ikke, at problemstillingerne ikke er komplekse. Det betyder blot, at de er formidlet i et sprog, der er let at forstå. Bare fordi en ung har svært ved at læse, er han eller hun jo ikke dum. Unge kan sagtens læse mellem linjerne, særligt når de også har illustrationer at støtte sig til.

Anbefalinger fra Sandra:

Zoom-serien som udkommer på Rosinante & Co., og bl.a. indeholder Havets tåre og Sandra egen bog, Sort Lucia. Du kan se titlerne i serien her.
Sort læseklub udkommer på Alinea og er en række bøger fra 12 år og op. Serien indeholder bl.a. Farligt spil og Sandras Klamt kys. Den serie kan du læse om her.

Derudover anbefaler Sandra følgende grafiske noveller:

Jeg er enig i, at selvom man måske ikke læser så godt, så er man jo ikke dum. Det handler meget om, ikke at tale ned til den unge, for som Sandra siger, så kan de jo godt læse mellem linjerne og forstå, hvad der sker. 

Jeg har faktisk ikke læst de grafiske noveller, som Sandra her anbefaler, så jeg skal da helt sikkert tjekke dem ud. Jeg håber også I fik lidt ud af Sandras skriv. I morgen kommer der et indlæg om hjælpemidler til læsningen ovre hos Karina på Crossing Journeys. Jeg håber, I også har lyst til at følge lidt med der.

Stort tak til Sandra, for at være med til at sætte fokus på temaet. Hvis I har lyst til at lære mere om hende og hendes bøger, så tjek hendes hjemmeside ud. I kan også følge hende på Instagram og Facebook.

9 thoughts on “Gæsteindlæg: Sandra Schwartz – Om at skrive for unge

  1. Virkelig spændende initiativ og nogle rigtige gode forslag fra Sandra! Der blevet udfordret, tænkt godt og grundigt over det og givet en virkelig godt og brugbar svar til de unge som godt vil læse letlæselig bøger som stadig har hvis tynge og rammer målgruppen ?❤?

  2. Pingback: En uge med læsevanskelighed – Bogslottet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge