Fra Holmes til Sherlock

gavebøger 010Fra Holmes til Sherlock – Mattias Boström – 505 sider – Modtryk

Alle kender Sherlock Holmes. Sir Arthur Conan ­Doyle skabte en litterær figur, som har beholdt sin popularitet i 125 år, og som i dag er mere elsket end nogensinde. Men hvordan kunne denne fiktive skikkelse, som en ung, fattig, engelsk læge fantaserede frem i 1800-­tallet, blive sådan en succes?

FRA HOLMES TIL SHERLOCK er bogen om de mænd og kvinder, der skabte succesen. Om skuespillere, forfattere og fans, som i årti efter årti fornyede den kendte detektiv – fra 1890’ernes gentleman Holmes til 2010’ernes skæve Sherlock. Den er også en tragisk historie om en mand, der forsøgte at flygte fra den figur, han selv havde skabt, og om en arv, der ødelagde en hel slægt.

Mattias Boström er en af Skandinaviens førende ­Sherlock Holmes-kendere, og han giver os i denne bog en fascinerende skildring af verdens bedste detektiv og det mere end hundred år lange spil bag kulisserne.

• • •

Det her er en bog, som jeg var lidt i tvivl om. Jeg har (endnu) ikke læst Conan Doyle’s værker, så ville den her bog spoile alt for mig? Jeg ved allerede en masse, men bøgerne er jo gamle og det er min egen skyld, jeg ikke har læst dem endnu, så det kan jeg ikke rigtig klage over. Men at sætte mig ned og bevidst afsløre det for mig selv? Det gad jeg ikke. Og sådan blev det da heller ikke. Der var selvfølgelig visse afsløringer i forhold til de oprindelige værkers handling, men ikke mere, end hvad jeg tror, de fleste allerede godt ved.

gavebøger 012

gavebøger 013

Det er en fagbog skrevet i skønlitterært sprog. Det betyder, at jeg måtte stoppe op undervejs og huske mig selv på, at det faktisk var en rigtig historie og ikke bare fiktion. Det var så let at glemme. Og det er absolut til bogens fordel. Den er utrolig videnstung og rummer rigtig mange informationer på hver eneste side, men det bliver aldrig tørt eller kedeligt, men formår at forblive spændende og let. Bogen tog mig en rum tid at læse, i forhold til hvor glad for den jeg var, men igen, den var meget videnstung. Der optræder utrolig mange navne, som man skal have styr på, fordi de senere i bogen får en vigtig betydning, og man skal derfor helst kunne huske nogenlunde, hvem de er. Det var ikke et problem, hvilket egentlig kom som en overraskelse for mig, fordi jeg jo ellers ikke er særlig god til navne.

Bogen handler om, hvordan Doyle i sin tid fik idéen til Sherlock Holmes, og hvordan han (Holmes) har udviklet sig til det han er i dag. Det er virkelig interessant! Det var ikke alle dele i bogen, jeg fandt lige interessant, og derfor var den svær at give en karakter. Jeg har alligevel valgt topkarakter, for selvom jeg ikke var lige begejstret over alle dele af bogen, så er de med til at vise, hvor grundig en bog det her er. Det føles måske mindre relevant, men viser den grundighed Boström har lagt i det. Den er virkelig gennemarbejdet.

gavebøger 014

En svær bog at anmelde, fordi der simpelthen er så mange ting at tage fat på. Alle, der har bare den mindste interesse i Sherlock Holmes, bør læse den her bog!

Det her er en bog for dig, der gerne vil vide:

  • …hvordan Oscar Wilde og Sherlock er forbundet
  • …Dracula og Sherlock er forbundet
  • …hvordan Doyle fik idéen til The Hound of the Baskervilles
  • …hvad Charles Chaplin har med Sherlock at gøre
  • …hvordan amerikanske præsidenter har påvirket Holmes
  • …hvorfor Disneys Mesterdetektiven Basilmus hedder sådan

5

Bogen er fra Modtryk.

4 thoughts on “Fra Holmes til Sherlock

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge