Forfatterens magt over værket

Udklip

I går aftes skete det igen. Bad author behavior. Heldigvis er det ikke noget, der sker så tit, men i det hele taget burde det slet ikke ske. Det er blevet sagt mange gange; lad som forfatter være med, at blande dig i folks anmeldelser. Alligevel er der nogle, der tror det kan være en god idé lige at komme med eget synspunkt. Det, der skete i går var – som næsten altid – at forfatteren gjorde det hele meget værre for sig selv. Den specifikke anmeldelse ligger nu øverst på goodreads, fordi der er så mange kommentarer. Havde han nu ladet den stå og ikke gjort noget, så havde den måske ligget nederst og ingen havde set den. Nu ser alle den, og rygtet spredes som ringe i vandet.

“Someone that leaves 1 star reviews on someone’s work who didn’t wrong them, who they’ve never met, that’s IS THE MEASURE OF A BAD PERSON.”

Hele sagen kan man se her.

Når det så er sagt, så synes jeg også det er dårlig stil af folk at rate bogen 1 stjerne, for at få dens ratings til at falde. Med mindre man har læst bogen, synes jeg ikke man bør rate den. Bogen ligger i skrivende stund med en rating på 1,7 og selvom jeg synes, det er dårlig stil, så kan jeg helt ærligt ikke sige, at jeg har ondt af forfatteren. Han skød sig selv i foden.

“Leave this up so that every person henceforth can see ALL OF YOU for what YOU ARE. DESTRUCTIVE to consciousness and humanity.”

 

Jeg har selv anmeldt bøger, jeg ikke kunne lide. To af dem er Spillet om sirenen og Skyggernes bog. Pernille Vørs (Spillet om sirenen) tog det rigtig pænt, og delte endda anmeldelsen på facebooksiden, hvor hun skrev, at det er en del af forfatterlivet. Der kom både positive og negative kommentarer til linket, men Pernille svarede kun på de positive og undgik derved at gå ind i en diskussion om mig som person, blogger og anmelder. Det kunne have blevet rigtig grimt, men det blev holdt pænt og sobert, og det synes jeg, er fantastisk forfatter adfærd.
Haidi Wigger Klaris (Skyggernes bogskrev jeg med efter at have læst bogen, og jeg mødte hende også på Fantasy Festival i Esbjerg. Hun er simpelthen så rart et menneske, og jeg oplevede overhovedet ingen harme eller noget som helst andet negativt fra hendes side. Tværtimod. Hun var imponeret over, at jeg havde læst den færdig, fordi hun nok selv ville have opgivet, hvis hun havde haft så dårlig en oplevelse som jeg havde. Endnu et eksempel på noget, jeg synes er god forfatter adfærd.

Jeg har kæmpe respekt for både Pernille Vørs og Haidi Wigger Klaris. Jeg kunne forestille mig, at det gør temmelig ondt, når man får 1 stjerne og en negativ anmeldelse, men det er lige præcis derfor, jeg også synes de er så seje. Det ville have været så let bare at svine til, det kræver noget mere at ignorere det, men tilmed at udvise forståelse og smil midt i skuffelsen? Dét synes jeg er sejt! Jeg brød mig ikke om deres bøger, men grundet måden de har håndteret kritik på, så er jeg ikke nødvendigvis færdig med deres forfatterskaber. Jeg er nysgerrig. Jeg vil gerne se, om de har mere/andet at byde på. Jeg vil gerne læse deres næste værker.

 

Dylan Saccoccio har ødelagt det for sig selv. Havde han stoppet ved første kommentar, så var det nok gået, men fordi han blev ved, så eskalerede det. Jeg vil i hvert fald hverken læse eller anbefale hans bog nu, selvom jeg intet kender til den og den potentielt kan være fantastisk. Han fortjener ikke min tid. Jeg vil have lov at have min mening til en bog, uden at skulle kaldes for et dårligt menneske.
Omvendt så anbefaler jeg gerne bøgerne af Haidi Wigger Klaris og Pernille Vørs, for jeg ved, at folks mening bliver respekteret, uanset om den er positiv eller negativ. Jeg har lyst til, at folk skal lære disse rare og glade forfattere at kende.
Forfattere bestemmer selv, hvordan deres ry skal være og har dermed, til en vis grænse, selv magten over deres værker. Hvordan de vælger at bruge denne magt, er helt op til dem selv.

26 thoughts on “Forfatterens magt over værket

 1. Det har du så evig ret i. Jeg så godt et billede på facebook og tænkte hvad er der nu sket?
  At der kan blive ved med at dukke disse sager op forstår jeg ikke helt, for alle forfattere må vel opdage når det sker og tage ved lære. But the sad truth is at det gør alle bare ikke. Hvilket denne sag beviser, for som du også skriver er det ikke første gang.
  Hvis man ikke kan tåle at dele sine ting med offentligheden – hvilket et forfatterskab i sin helhed er – og risikere at få negative meninger, så bør man måske overveje en anden branche. :/

  (Og fine hundepoter der pryder din side rundt omkring for resten ;))

  • Watch and learn 😉 Jeg tror desværre heller ikke, det er sidste gang vi ser det. De vil jo nok altid være derude.
   Ja, eller også skulle han bare have gemt det i skuffen. At udgive det var nok ikke det rette for ham i hvert fald.

   Tak 🙂

 2. Jeg forstår virkelig ikke, at en forfatter kan køre i det på den måde. Hvis ikke man er indstillet på at kunne få kritik, hvorfor så udgive noget? Det er da bestemt kritikken man lærer af og så kommer det vel ikke som en overraskelse, at alle ikke kan lide det samme?

  Dog er jeg enig, uanset hans opførsel, så er det latterligt at folk rater bogen ud fra hans indblanding i en anmeldelse. Bogen har som sådan ikke gjort nogen noget – det er bare forfatteren, der uheldigvis ikke kan holde sin skuffelse (og vrede) for sig selv. Øv.

  • Nej, jeg synes også det er temmelig vildt at han bliver ved på den måde. Som du selv siger, det er jo kritik man lærer af – nu er anmeldelsen her ikke den mest konstruktive, men hun tilbød jo at skrive en mere uddybende. 🙂

   Lige præcis.

 3. Super indlæg Irene. Jeg fokuserer på selve bogen når jeg anmelder, men en forfatter der udviser god adfærd og håndterer dårlige reviews er bare så meget mere værd at læse. Vores eneste direkte måde at vise de andre på at vi ikke bifalder deres skidte adfærd er jo netop ved ikke at købe/låne/læse deres bøger.

  • Tak 🙂
   Jeg prøver også at gå udenom forfatteren, men i visse tilfælde, tror jeg ikke, jeg vil kunne lade være – som med denne bog f.eks. Jeg er selvfølgelig blevet lidt nysgerrig på den nu, men ikke om jeg vil læse den! 🙂

 4. Jeg bruger ikke goodreads for forfatterens skyld men min egen. Nu sker det her ikke særlig tit men hver gang der kommer sådan en sag frem har jeg mest lyst til at flytte til en anden platform selvom jeg er glad for goodreads.

  Og jeg er helt enig med dig, jeg vil heller ikke selv læse nogle af hans bøger. Men jeg vil heller ikke bedømme dem.

  • Jeg tror nu platformen er underordnet, det kunne jo lige så godt ske på facebook, twitter, booklikes eller nogle af de andre sider. Desværre bliver man jo nok aldig fri for den slags :/

 5. Jeg læste godt hele tråden igennem og må tilstå at jeg nok måbede undervejs.
  Som forfatter kan jeg på sin vis godt sætte mig ind i hvad han føler. En dårlig anmeldelse eller 1 stjerne føles lidt som at få gravet sit hjerte ud med en teske, men det han har gang i er bare IKKE i orden. Alle mennesker har forskellig smag og det er nøjagtig sådan det skal være. Verden ville da være noget så kedelig, hvis vi alle sammen tænkte ens og havde de samme meninger. Jeg mener at en forfatter da bør være glad, hvis nogen læser hans/hendes bog og endda skrive sin mening.
  Jeg kender desværre ikke Pernille, men Haidi er en vidunderlig person. 😀

  Kh.

  Louise

  • Jeg kan i hvert fald sagtens sætte mig ind i, hvis det gør ondt, når folk ikke bryder sig om bogen. Men derfra, og så til at være så modbydelig, som ham her er, der er immervæk et stykke. Hvor er jeg glad for, at der heldigvis ikke er ret mange, der reagerer på den måde.
   Lige præcis! Det må da være et privilegie, når ens bog bliver læst.
   He, ja, hun virker i hvert fald rigtig sød, det jeg har haft med hende at gøre! 🙂 Og hvor er jeg også bare glad for, at det slet ikke er sådan i Danmark (7-9-13 😉 ).

   • Åh ja, helt enig. Mens jeg læste det hele igennem kunne jeg simpelthen ikke fatte at han bare var så stivnakket og desuden ikke læste halvdelen af hvad der blev skrevet. Han så kun det han ønskede at se. Ret trist, for man lære jo af sine fejl og ingen bog er så perfekt, som han får den til at lyde. Desuden har de fleste bøger på Goodreads ratings med båden få og mange stjerner. Det er jo en smagssag. Også hvor mange stjerner man giver.
    Helt enig. Det kan som sagt gøre ondt at få en dårlig anmeldelse og man skal udvikle en smule tyk hud, hvis man vil være forfatter, men jeg er nået frem til at jeg hellere vil have at læserne enten hader det jeg har skrevet eller elsker det. Ligegyldighed er meget værre. Jeg ser det også lidt som en ære, når I bogbloggere gider at lægge arbejdet i at skrive en anmeldelse (god som dårlig). Læserne er nu engang det vigtigste når man er en udgivet forfatter.
    Selvom jeg først og fremmest holder på at jeg skriver for mig selv (hvis jeg ikke kan lide teksten, hvordan skal jeg så kunne håbe på at andre kan?), så er det nu engang læserne som har betydning for om man eksempelvis kan få udgivet resten af en serie eller får muligheden for at fortsætte sin drøm.
    Jeg har stadig svært ved at vænne mig til at andre læser det jeg har skrevet … hæ hæ, men måske vænner jeg mig til det om nogle år. 😉
    Hun er også vældig sød. Det er bare den følelse man får fra samme øjeblik man snakker med hende. Hun er bare en af den slags personer, som er sød og flink ved alle.:-D
    Hi Hi, DK er jo et meget mindre land og danske forfattere er da også nysgerrige, men måske på mange punkter mere tilbageholdende.
    Jeg var da også lidt nervøs, da jeg begyndte at skrive tak for anmeldelser osv. Tænk nu hvis I mente at jeg var stalkeragtig, men jeg har altså sådan et eller andet med at jeg gerne vil takke jer. :-/

    Kh.

    Louise

    • Haha, det med at takke os bliver jeg altså lige nødt til at kommentere på. Du er simpelthen så sød, Louise – og jeg nyder meget, at få tak og små beskeder fra dig. For mig virker det i hvert fald på ingen måder stalkeragtigt, men bare som sød og høflig adfærd 🙂

 6. Jeg er helt enig med dig i, at der bør være bedre forfatter-adfærd rundt omkring.

  Jeg måtte selv give to stjerner og kritik til en bog for nyligt, som forfatteren havde sendt til mig, og jeg var så nervøs omkring det, men jeg fik ikke i svar i 3-4 uger.

  Her sidste dag havde jeg så fået en mail fra hende, hvor hun egentlig tager det ‘pænt’ og ‘sobert’, men at hun lige skulle tygge på min egne ord, og at hun godt kunne se mine kritikpunkter.

  Så vil jeg hellere have at forfatteren lige tygger lidt på det, og så giver respons, i stedet for at gå amok med det samme. For det kommer der jo intet ud af 😮
  (andet end dårlig omtale selvfølgelig.. )

  • Puha ja, det er slet ikke sjovt. Det er immervæk noget andet at anmelde en amerikansk bog, hvor man ved oddsene for, at forfatteren ser – og forstår – er meget, meget små. Når det er en dansk bog er det pludselig noget andet…
   Hold da op, så var jeg skisme også blevet nervøs! Man kan virkelig få ondt i maven over det, for det er jo ikke med vilje, man ikke kan lide deres bog. Man ville jo gerne kunne lide den.
   Jeg synes det lyder til, at hun håndterede det fint. Så undgik hun at sige noget, hun ville fortryde senere. For selvfølgelig gør det ondt, som Haiberg også skriver.

   Dårlig omtale er ofte det, der spredes hurtigst. Desværre, måske…

 7. Det er virkeligt så ubehageligt når sådan noget sker. Har læst de første par sider med kommentarer til anmeldelsen og jeg krummer træer når jeg læser forfatterens kommentarer. Nogle af de andres kommentarer er ikke meget bedre – for som du også selv skrive synes jeg det er helt forkert at rate bøger man ikke at læst – ligemeget hvad årsagen til det er.

  En ting der dog gør mig glad er alle de kommentarer om at hun ikke skal slette sin anmeldelse og at vi gerne må anmelde ærligt. Hvis vi ikke kan stole på de anmeldelser vi læser (og det gælder på alle medier) hvad skal der så blive af verdenen? Jeg vil have lov til at sige min ærlige mening om en bog – og kun om bogen, aldrig om forfatteren bag. Og jeg vil have tillid til at anmeldelser jeg læser også er skrevet ærligt.

  Heldigvis kan de fleste forfattere godt ignorere dårlige anmeldelser eller kommentere på en ordentlig måde. Jeg synes i hvert fald at mange af vores danske forfattere klare den del godt 🙂

  • Helt enig. Og jeg synes bestemt heller ikke, det er alle kommentarer, der er lige sobre. Dem fra anmelderen er dog, synes jeg.
   Du har helt ret. Vi skulle gerne kunne blive ved at tilkendegive vores mening uden at blive ‘tvunget’ til at tage anmeldelsen ned.

   Jeg synes også, at de fleste danske forfattere er rigtig gode til det. Det gør mig rigtig glad!

 8. Nej – det er ikke ok med et meltdown på den måden – men det er sq hellere ikke Ok med alle de “fake” reviews der popper op pt:/

 9. Det er en rigtig ærgerlig sag – mest af alt for forfatteren. Jeg har faktisk lidt ondt af ham, for han kan tydeligvis ikke se, hvor meget han skader sin egen sag med den opførsel. Jeg håber, at han på et tidspunkt indser, at det er den helt forkerte måde at tilgå sagen på.

 10. Hvad bilder sådan en mand sig ind? Man må da i hvert fald håbe, at der bare er en masse, der er blevet skræmt væk fra hans bøger, for det der er da bare på ingen måde okay.

 11. Åh, hvor er det virkelig et godt og meget vigtigt indlæg.

  Jeg synes desværre, der er blevet en større og større tendens til, at forfattere (især amerikanske) har svært ved at modtage kritik. Ja, det er helt sikkert virkelig hårdt, at alle ikke elsker en bog (som jo oftest er forfatterens lille baby) – men vi er jo alle forskellige, og det skal vi have lov til. Også selvom det betyder, at man giver bogen en dårlig rating.

  Når det er sagt, så kan der selvfølgelig også være anmeldelser, hvor anmelderen kunne have skrevet det lidt pænere. Men det betyder efter min mening alligevel ikke, at forfatteren kan tillade sig, at svare på en meget negativ og nedladende måde. Faktisk bør de nok bare helt holde sig væk fra de negative anmeldelser, hvis de ikke har et eller andet pænt og/eller konstruktivt at sige om dem..

  Til sidst vil jeg dog også lige sige, at de danske forfattere generelt er rigtig søde. Og hvor er det fint, at du nævner din oplevelse med hhv. Pernille og Haidi 🙂

  • Det kan du måske have ret i. Desværre.
   Absolut, man bør overveje måden man siger det på, men en undskyldning er det nu alligevel ikke helt.
   De står begge meget tydeligt for mig, derfor har jeg dem med 🙂

 12. Nu igen?
  Det sker åbenbart med jævne mellemrum at forfattere får en hjernesmeltning og begynder at fare ud på fx Goodreads.
  Og hver gang sidder jeg og tager mig til hovedet og håber at vedkommende vil stoppe sig selv.

  Omvendt … uh, hvor jeg forstår dem. Jeg er selv forfatter (og bogblogger), og når der er kommet dårlige eller bare lunkne anmeldelser af mine bøger, brænder alt inde i én for at fare ud og forsvare sin “baby”.
  Men men men … man skal aldrig gøre det! Hvad skulle det også nytte? I værste fald er det et rent kamikaze-færd i bedste fald …? Jeg har aldrig set det gå godt.

  Dybest set bliver alle bøger læst med den individuelle bagage som er læserens egen. Og i og med at alle mennesker er unikke, vil oplevelserne også være mangeartede.
  Ja, nogle vil elske forfatterens bøger, og andre vil hade dem. Og so what? Det vigtigste er vel at man som forfatter kan stå inde for det man har lavet og selv kan lide det. Og bare HÅBE på at andre også kan.

  Men når det så er sagt, så bryder jeg mig bestemt heller ikke om OneStarRatings ud fra forfatterens omdømme. Det virker meget ondsindet.

  Hov, jeg tror jeg ved hvorfor forfattere får hjernesmeltninger … de er i forvejen en smule forkvaklede på øverste etage, så der skal nok ikke så meget til at skubbe tingene ud af balance. 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge