Er YA en genre?

“Hvad læser du?” spørger min far.
“En ungdomsbog,” svarer jeg.

Således forløber en samtale ofte. Folk spørger, hvad jeg læser. Jeg svarer, at jeg læser en ungdomsbog. I virkeligheden er det jo hamrende upræcist. Er det en gyser, historisk fiktion, realisme eller måske science fiction? YA er ikke en genre, men en beskrivelse af en målgruppe. På en måde føler jeg faktisk nogle gange, at jeg (ubevidst) skal forsvare, at jeg læser en ungdomsbog. Jeg føler ikke, at det er “rigtig litteratur” i andres øjne, og derfor er det heller ikke “godt nok.” Det at svare, at jeg læser ungdomsbøger, det er gået hen og blevet en form for forsvarsmekanisme, kan man vel godt sige. Og derfor svarer jeg, som jeg gør. Det er jo i grunden dumt, for ungdomsbøger kan være præcis lige så gode og vigtige, som alle mulige andre bøger.

Hvorfor det er sådan, det ved jeg faktisk ikke rigtig. Måske bunder det i virkeligheden i usikkerhed – hvad nu, hvis andre ser ned på mig, fordi jeg læser noget letfordøjeligt litteratur? Men det er da bare så ligegyldigt. Jeg skal blive bedre til at ranke ryggen og sige, at jeg læser en dystopisk ungdomsroman. Så må folk tænke, hvad de vil. Jeg ville jo nok også sælge bogen lidt bedre, hvis jeg fortalte lidt om den, i stedet for at tale den ned og bare sige “det er en ungdomsbog.” Det er der ikke mange, der bliver specielt nysgerrige af.

Det jeg egentlig ville med det her indlæg, var bare at sige, at YA jo sådan set slet ikke er en genre. Der er mange, der bruger betegnelsen på den måde, mig selv inklusiv, men i virkeligheden dækker det jo mere over en målgruppe. YA ~ Young Adult/ung voksen. Der er jo både fantasy, kærlighed, sci-fi og thrillers.

PS. Indlægget herover har faktisk ligget skjult i kladdeform i over to år. Siden april 2015. Meget har naturligvis ændret sig siden da, men jeg synes alligevel, det fortjener at blive udgivet.

6 thoughts on “Er YA en genre?

  1. Hvor er det sjovt, jeg har gået og tænkt på at skrive om netop genre/målgruppe emnet på bloggen. Også fordi jeg tit møder den der med YA som en genre, hvilket det jo ikke er 🙂

  2. Enig mht. genren – YA er altså en lidt underlig betegnelse, når det favner så bredt.

    Selvom jeg er over 30, har jeg ingen problemer med (også) at læse ungdomsbøger, og det møder jeg heldigvis heller ikke som et problem i min omgangskreds.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge