Easter Parade

18374091Easter Parade – Richard Yates – 215 sider – Forlaget Klim

Denne bog fik jeg i julegave af min søster. Jeg havde ikke rigtig ønsket mig bøger, men jeg endte med at være rigtig glad for, at jeg fik denne her. Den faldt nemlig lige i min smag.
Egentlig har jeg været lidt bange for Richard Yates, fordi jeg har haft en idé om, at han skriver kedeligt. Efter endt læsning må jeg konstatere, at det kan man ikke ligefrem sige var tilfældet. Han skrev rigtig godt og lidt anderledes, hans stil var fortælle-agtig, synes jeg: “Så skete det, så gjorde, så sagde.” I den stil. Men det klædte bogen, og det føltes heller ikke som en lang opremsning. Det var nærmere med til at understrege bogens forskellige elementer. Og så var der også en ret særpræget humor i bogen, som jeg rigtig godt kunne lide.

“‘Nu forstår jeg det,’ sagde hun. Og hvornår ville hun nogensinde lære at holde op med at sige ‘nu forstår jeg det’ til alt det, som hun overhovedet ikke forstod?”
S. 66.

Jeg troede på forhånd, at bogen ville handle om de to søstres indbyrdes forhold, men det viste sig hurtigt, at det snarere handlede om de to individuelle skæbner. Det sagde noget om, hvordan man er forskellig og påvirkes forskelligt at samme oplevelse – i dette tilfælde forældrenes skilsmisse. Bogen følger de to søstre over 40 år, så man får et godt indblik i, hvem de er, og det hænger alt sammen rigtig godt sammen. Man kan sagtens genkende deres personlighed bogen igennem. Selvom bogen ikke er så lang, så får man aldrig følelsen af, at det er forhastet.

Persongalleriet er generelt temmelig trist, forstået på den måde, at det er nogle rigtig triste skæbner vi hører om. Det gælder også for de to hovedpersoner, Emily og Sarah. Jeg var selv mest interesseret i Emily, men det tror jeg skyldes, at jeg følte hun fyldte mest i historien. Jeg kunne rigtig godt lide Emily faktisk, mens jeg synes Sarah var lidt irriterende. Efterhånden som man lærer mere og mere om Sarah, så fortager det sig dog, fordi man får en forståelse af, hvorfor hun er som hun er. Desværre kom jeg aldrig til at holde helt af hende på samme måde, som jeg gjorde det med Emily.

Jeg er helt sikkert ikke færdig med Yates’ forfatterskab. Han formår at holde mig fanget i historier, som jeg ellers ikke normalt ville være fanget i, og det er da noget af en bedrift. Bogen får i hvert fald mine varmeste anbefalinger. På trods af, at den godt nok er lidt sørgmodig, så var det alligevel på mange måder en bog, der fik mig til at trække på smilebåndet, og jeg fik også sat en del markeringer i bogen. Dejligt, når man får en gave, man egentlig ikke ønsker sig, og den så ender med at overraske så meget.

ny4

Resumé: Emily og Sarah Grimes er vidt forskellige. Emily har altid set op til sin fornuftige storesøster, misundt hende det tætte forhold til deres fjerne far og senere hendes tilsyneladende lykkelige ægteskab. Emily selv vælger en anden vej. Hun søger mod storbyen og mændene i den.

Livet igennem træffer søstrene valg, der former deres tilværelse i to meget forskellige retninger, og selv om de er næsten lige gamle, ender Emily og Sarah Grimes på hver sin side af en generationskløft. På trods af deres kærlighed til hinanden vokser kløften sig større og større mellem dem, indtil en tragedie tvinger deres liv sammen en sidste gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge