Den røde drage (Hannibal Lecter #1)

1446207t137

Den røde drage – Thomas Harris – Hannibal Lecter #1 – 318 sider – Lindhardt og Ringhof

Dr. Hannibal Lecter, der ynder at bruge sine ofre til gourmetmåltider, er under streng bevogtning på Baltimore Statshospital for Sindssyge Kriminelle, anbragt af FBI-agenten Will Graham. Graham har en særlig evne til at komme på psykisk bølgelængde med de psykopater, som han forfølger, men arrestationen af Lecter gav ham ar på både krop og sjæl, og derfor har han trukket sig tilbage. Nu er en ny, vanvittig seriemorder på spil, og FBI har brug for deres bedste kort i opklaringen af sagen. Men Hannibal Lecter har ikke glemt, hvem der satte ham fast – og han følger sagen op med et vågent øje.

• • •

Jeg er nok den eneste, er ikke har set filmene om Hannibal Lecter, så derfor gik jeg ind til bogen med relativt åbent sind. Jeg var klar på, at blive skræmt fra vid og sans. At sige jeg blev det, ville nok være at overdrive. Og dog. Skræmt (som i gyser historien) blev jeg ikke, men jeg sov ikke specielt godt i perioden, hvor jeg læste denne bog. Mareridt plagede mig og bare det at gå på toilettet om natten var en udfordring 😉

Jeg blev lidt skuffet i forhold til genren. Der var mere krimi end gys og det var ikke lige det, jeg havde regnet med. Jeg ville chokeres. Det blev jeg kun ét sted i bogen. Til gengæld var der flere scener, der var beskrevet så dybdegående, at jeg måtte knibe øjnene sammen og holde mig lidt for munden. Det var ikke behageligt at læse om, hvordan folk var lemlæstet. Ad-ad. Til gengæld synes jeg det var et godt træk, at man også så det lidt fra gerninsmandens synsvinkel. Men også her var der et par rimelig udpenslede detaljer, som jeg helst havde været foruden. Kald mig bare sart 😉

Sprogligt havde bogen ikke noget nyt at byde på, tværtimod. Det virkede som om, Harris forsøgte at gøre sit sprog til noget andet end det var, og det trak oplevelsen lidt ned. Der blev brugt pudsige formuleringer, som ikke havde nogen anden effekt end at forstyrre min læserytme og trætte mig.

Alt i alt var det en lidt blandet oplevelse. Sprogligt var det en skuffelse og jeg følte heller ikke helt, bogen kunne leve op til den hype, der er omkring filmene. Jeg havde forventet noget, der nær havde revolutioneret genren. Til gengæld var bogens plot rigtig spændende og jeg måtte hele tiden vide lidt mere, men alligevel blev jeg paranoid af bogen. Faktisk så meget, at jeg under en togtur skævede mistroisk til stort set samtlige af mine medpassagerer…

ny3

2 thoughts on “Den røde drage (Hannibal Lecter #1)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge