Den Fredløse

23214821Den Fredløse – Carina Evytt – 640 sider – Tellerup

Storbondens datter, Anna, og den unge tater, Rham, har begge svært ved at affinde sig med de forventninger som omgivelserne stiller til dem. Anna vil ikke giftes og have børn, og Rham vil ikke underkaste sig autoriteterne.
Et moderløst enhjørningeføl knytter bånd imellem dem, og på tværs af race og klasseskel oplever de for første gang forståelse og accept.
Men samtidig kommer en veltalende politiker til magten ved at sprede had og frygt blandt sine tilhængere med beskrivelser af taterne som tyve, mordere og hekse, som skal holdes nede med hård hånd. Dette bringer Rham i problemer med myndighederne, og Anna i problemer med naboerne da hun vælger at tage afstand fra fremmedhadet.
Snart må de begge indse at selv en drøm har sin pris, og deres forhold får så vidtrækkende konsekvenser at det trækker spor, ikke kun i Anna og Rhams liv, men i hele landsdelen det følgende årti.

ny3

Likes:

• Det første, der sprang mig i øjnene, var sprogets lethed. Jeg er altid lidt forbeholden når det kommer til fantasy og historisk fiktion, jeg har en forventning om, at sproget er utrolig tungt. Jeg havde derfor også forventet, at det ville tage mig lang tid at læse bogen. Det var slet ikke tilfældet. Jeg fløj gennem siderne og havde læst bogen på to dage, hvor jeg også lavede andre ting. Når det er muligt (for mig), så ligger en stor del af forklaringen i sproget. Det var simpelthen så rart, at læse en roman i denne genre, hvor sproget bare flød.

• Niels. Jeg ved godt, det nok ikke er meningen, men han var bare lige mig. De måde, han var skrevet på, det fungerede rigtig godt for mig.

• På trods af bogens længde, så sad jeg faktisk og følte, at der godt kunne have været endnu flere sider. Det går lidt for stærkt, bogen strækker sig over for mange år. De tre dele, bogen er inddelt i, kunne sagtens have været tre længere bøger i sig selv. Når jeg skriver det her under likes, så er det fordi, jeg ser det som noget positivt, at jeg på trods af 640 sider stadig sidder og forventer mere. Dét var nemlig det, bogen kunne. Den kunne få mig til at blive så engageret, at 640 sider bare ikke var nok. Jeg vil have mere!

• Der blev truffet et par modige beslutninger hen af vejen, og det var virkelig forfriskende at se. Jeg kan godt lide, når forfattere ikke bare tager den lette vej, men tør tage chancerne, selvom det i nogens øjne nok ikke vil være populært. Jeg var vild med det mod, Evytt viste med den her bog.

• Enhjørningerne. That’s all! ♥

Dislikes:

• Anna og Rham. Jeg ved ikke, om de bevidst var skrevet på en måde, der skulle få læseren til at være skeptisk overfor dem, men det var jeg i høj grad. Jeg fandt Anna naiv og blåøjet, mens mit problem med Rham lå i hans opførsel. Jeg var ikke rigtig fan af nogen af dem.

• Slutningen. Jeg er ikke uenig i den måde, bogen slutter på. Jeg er omvendt bare heller ikke enig. Jeg sidder lidt tilbage med en tom følelse. Hvad var det lige, pointen med bogen var? Den synes jeg forsvinder lidt i den her slutning. Måske er det bare fordi, det går for stærkt til sidst. Bogen er ret lang, så jeg er lidt skuffet over, at der bare blev hastet hen over slutningen. Øv.

Prøv også:

Bogen Skammerens Datter.

Bogen er stillet til rådighed af Tellerup.

2 thoughts on “Den Fredløse

  1. Jeg syntes din nye måde at dele din anmeldelse op i like og dislike fungerer rigtig godt. Det gør tingene pænt overskuelige og nemme at gå til i sin læsning.
    Og god anmeldelse, men det har vi jo allerede snakket om 😉

    • Tak 🙂 Havde lyst til at prøve noget andet, og samtidig kan folk jo så springe dislikes over, hvis de selv skal til og igang med bogen og ikke rigtig gider høre det negative – sådan har jeg det selv tit, når jeg skal igang med noget nyt i hvert fald 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge