Billie

22919361

Billie – Anna Gavalda – 201 sider – Lindhardt og Ringhof

Billie – opkaldt efter sangen af Michael Jackson – og Franck er et umage par, som bliver sat sammen i gymnasiet for at opføre et par scener fra et teaterstykke af Alfred de Musset. Det huer dem ikke, for Billie er en vred teenager med en rodet baggrund, og Franck er mere stille og belæst. Men mod alle odds går de til opgaven med krum hals og leverer en pragtpræstation på scenen, da de skal opføre det overfor hele klassen. I processen har de lært hinanden bedre at kende og har smidt hæmningerne og det overfladiske af sig. Et smukt venskab er født mellem den grænsesøgende Billie og den homoseksuelle Franck. 

Efter at have været fra hinanden nogle år, mødes de igen og beslutter aldrig at vige fra den andens side. De flytter sammen i Paris, hvor Billie arbejder som blomsterhandler. Under en udflugt i Cevennerne styrter de ved et uheld ned i en klippespalte, hvor Franck kommer slemt til skade. Billie tror, at han er døden nær, og hele natten tilbringer hun med at tale til en lille stjerne på den sorte nattehimmel om deres opvækst, mens hun venter på hjælp.

• • •

Det er virkelig svært at skriver en fornuftig anmeldelse af den her bog, for det var virkelig en skjult lille skat.

Jeg kan ikke genstarte. Jeg kan ikke. Min barndom er gift i blodet på mig, og det er først, når jeg engang dør, at jeg slipper for at lide under et. Min barndom, det er mig, men min barndom duede ikke. Jeg har senere forsøgt at modarbejde den af alle kræfter, men jeg magter det ikke.
S. 99.

Det er en historie om livet, døden og alt derimellem; venskab, kærlighed, at vokse op, at finde sig selv osv. Jeg troede, jeg havde regnet slutningen ud allerede i starten, men det havde jeg overhovedet ikke! Jeg havde virkelig ikke set dén slutning komme. Og nu sidder jeg så alligevel her og tænker, at det var den eneste måde, hvorpå historien kunne slutte. Det bandt ligesom en fin lille sløjfe på det hele.

Det var først langt senere, jeg forstod, at hvis han virkede så lykkelig over at se mig så ulykkelig den nat, så var det, fordi han lå og var ved for første gang at finde en gpd grund til ikke at dø længere, som jeg lå der og hulkede nonstop i hans arme og næsten var i krampe. Det var først mange betroelser senere, da han også begyndte at fortælle mig lidt om, hvordan hans krig ene mand mod alle havde været.
S. 122-123.

Skrivestilen i bogen var det, der virkelig betød noget for mig. Normalt er jeg relativt ligeglad, men den her bog var så specielt skrevet, at jeg var nød til at genlæse flere sætninger, bare for at opleve dens smukhed og dybde. Den var letlæst, men fik mig alligevel til at tænke over livet (og døden), og derfor tog det mig også lang tid at læse den.

For det var nemlig sådan, sagde jeg, at livet var lige så uretfærdigt på det punkt som alle andre, at den, der fødes med mere talent, har bedre chancer end de andre. At det var ulækkert, men det var sådan, det var: Den, som har, til ham skal der gives.
S. 142.

Den her bog er så ærlig overfor livet. Bogen betyder noget for mig. Historien, skrivestilen, jamen alting. En fantastisk historie, der virkelig varmede mit hjerte.

5

8 thoughts on “Billie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge