Berlin #2

Søndag, efter at have besøgt Pergamon, gik vi en tur på Unter den Linden, hvor der befandt sig de smukkeste facader. Herunder er det Berliner Dom man kan se.

Berlin januar 2014 084

Flere steder var der også hængt kærlighedslåse op; hængelåse med indgraverede navne, der symboliserer evig kærlighed. Det er så fin en ting, synes jeg. I hvert fald når der ikke er overhængt.
Berlin januar 2014 089

Til frokost den dag gik vi ind og fik en skål kartoffelsuppe. På trods af de pæne temperaturer, så var det jo ikke helt varmt at gå rundt udenfor så stor en del af dagen. Det var virkelig et godt valg med sådan en skål suppe midt på dagen. Så blev man både varm og mæt. Herefter gik vi over på Bebelsplatz, hvor nazisterne i 1933 afbrændte 20.000 bøger. Et lidt specielt sted at være. I et hul i jorden stod en masse tomme bogreoler, som symbol på de afbrændte bøger.

Herefter fortsatte vi turen langs Unter den Linden og endte selvfølgelig ved Brandenburger Tor.

Berlin januar 2014 110

Vi fik også besøgt et jødisk mindested i nærheden, hvor en masse stenstøtter var opsat. Ikke noget særligt, og så alligevel. Det var ret specielt at gå rundt derinde iblandt de høje sten.

Efter den forholdsvis lange gåtur måtte vi ind og sidde et sted og have en øl. Valget faldt på et sted, der udefra reklamerede med både at være restaurant og café, men indenfor virkede det noget mere som en restaurant, så vi følte os en smule malplacerede, som vi sad der og ikke skulle have noget mad. Men stedet var virkelig hyggeligt og fint.wpid-1388938289872.jpg

berlinn

Herefter gik jagten så ind på et spisested. Det var ikke fordi, der ikke var steder nok at vælge imellem. Det var heller ikke fordi, vi ikke var sultne. Det var bare…altså, med så mange steder og så meget sult, så er det bare ikke let at træffe en beslutning. Det tog os en rum tid og klokken blev henad 21, før vi omsider havde fundet et sted. Alt-Berliner Wirtshaus var et rigtig fint sted, som havde en meget tysk stemning. Maden var virkelig, virkelig god og vi blev også hængende et stykke tid bagefter for bare at nyde atmosfæren. Det var helt sikkert den rigtige beslutning at spise derinde!

Berlin januar 2014 125Berlin om aftenen var rigtig flot, og vi nåede også at få set en hel del, i hvert fald inden vi spiste. Herefter var vi simpelthen så trætte, at vi bare måtte hjem og hvile fødderne.

Mandag stod den på et besøg i Reichstag, men desværre blev det en lille smule diset i vejret, så på trods af en super god udsigt (hvis vi lige glemmer den million kraner der var!), så blev billederne lidt kedelige. Mandag var også dagen som stod på shopping. Gennem Anna havde jeg opdaget Kulturhaus Dussmann og jeg så virkelig frem til et besøg derinde. Da vi var på vej derhen, kom vi tilfældigt forbi LUSH. En kosmetik butik. Kæreste spurgte, om ikke vi skulle gå derind og jeg har ikke fortrudt et eneste sekund, at jeg sagde ja. Hold nu op en skøn butik. Den service man fik derinde…ej men altså, jeg har aldrig oplevet noget lignende! De var så hjælpsomme. Jeg ved godt, de selvfølgelig gerne ville sælge deres produkter, men det var alligevel en helt speciel oplevelse. Jeg endte med at komme derfra med en skrub, et stykke håndsæbe og en gaveæske bestående af et stykke håndsæbe, en lotion og en “rub and massage it onto your skin and it will make you look fabulous”-ting. Alle tingene derinde var håndlavede og virkelig smukke. Jeg glæder mig rigtig meget til at tage dem i brug. Jeg kan kun anbefale, at man stikker næsen derind, hvis man alligevel lige går forbi. Tingene var relativt billige, i hvert fald set med danske øjne. Det var ikke lige det, jeg havde regnet med at købe med hjem fra Berlin, men jeg er simpelthen så glad for købet!

Dussmann. Endelig. Ikke alene en bogbutik, men et helt kulturhus; bøger, film, musik, spil og alt mulig andet. Vi gik selvfølgelig målrettet efter den engelske boghandel derinde og blev glade over at se, at det var en butik for sig selv inde i butikken. Af en udenlandsk boghandel at være, havde den en rigtig god størrelse; vel noget der minder om den typiske danske boghandler. Og det var altså bare den engelske butik! Selve kulturhuset var meget større. Vi gik rundt og snuste lidt til bøgerne og udvalgte nogle, som vi gerne ville se lidt mere på, hvorefter vi satte os ned i kulturhusets café. Sikke en atmosfære! Der var simpelthen så hyggeligt. De af Jer, der har været i Waterstones’ caféer i London, ved måske hvor hyggeligt det er, at gå på café i en boghandel, men det her…det var simpelthen meget bedre! Det var ikke inde i butikkerne, men på en (kælder)etage for sig selv. Der var grønne planter på væggene, bordene var “træstubbe”, der var fuglesang, planteakvarier og jamen altså, jeg kunne blive ved. Vi bestilte hver en lille anretning; currywurst til kæreste, bagt kartoffel til mig. Det var udmærket, men ret små portioner til prisen. Herefter gik vi igen ovenpå, hvor vi gik ind og købte de bøger, vi havde fundet:

Berlin januar 2014 158

Berlin januar 2014 169Disse to skønheder kom med mig hjem. The Wizard of Oz og The Secret Garden. Det var de eneste to bøger jeg købte, men hvilken glæde de dog allerede har bragt, skønt jeg endnu ikke er påbegyndt læsningen…

Berlin januar 2014 166

Berlin januar 2014 165

Berlin januar 2014 162

Berlin januar 2014 163

De er fra Canterbury Classics og hedder Word Cloud Classics og er min nye yndlingsindbinding af klassikere.

Min kæreste fik også købt en bog, som vi begge er ret fascinerede af.

DSC_0170

DSC_0171 DSC_0172

DSC_0173

 

The Selected Works of T. S. Spivet af Reif Larsen. Vi studerede den en del, men den endte altså med at komme med hjem. Jeg glæder mig til at stikke næsen i den!

Efter lidt mere shopping endte vi inde i et chokolatier, Fassbender & Rausch; det største chokolatier i verden. Vi havde tidligere på turen besøgt Leysieffer, hvor vi købte en plade mørk chokolade med ingefær og en plade mælkechokolade med røde peberkorn. Leysieffer falmede fuldstændig ved siden af! I Fassbender & Rausch var der monumenter af chokolade; Reichstag, Brandenburger Tor osv. Det var virkelig imponerende! Der var rigtig mange spændende chokoladedelikatesser og priserne var næsten af sammenligne med dem vi kender fra Frellsen herhjemme. Altså, næsten. Vi kunne ikke helt modstå fristelsen og endte med at købe to fine kager:

Berlin januar 2014 133Kæreste valgte denne jordbærtærte og jeg skal lige love for, at den smagte af jordbær. Der var det lækreste, mest friske jordbærskum indeni.

Berlin januar 2014 132Jeg valgte denne Mozart symfoni kreation. Den smagte af pistacie og faldt også i rigtig god jord. Kagerne blev nydt på hotelværelset med en flaske asti og det var simpelthen så hyggelig en måde at bruge den sidste aften på.

Et lidt trist billede af kagerne, da vi egentlig var blevet mætte:

berlin

Da det blev tirsdag morgen vendte vi snuden hjemad, men først tog vi lige et smut forbi Sachsenhausen, en af koncentrationslejrene. Her tilbragte vi omkring to timer og det var ikke i nærheden af at være nok. Vi var nød til at udvælge et par få punkter, som vi ville opleve og resten måtte vi (desværre!) springe over. Hold op hvor var det bare et stort område!

Berlin januar 2014 136Et af fængslerne i koncentrationslejren var bevaret. Det var en rigtig god oplevelse. Og svært at forholde sig til. Og især når man så tænker på, at så lang tid siden er det jo trods alt heller ikke! Det var rigtig fint lige at bruge den sidste formiddag på en oplevelse, så man ikke følte, at man skulle bruge hele dagen på bare at køre hjem. Det er jo altid lidt vemodigt at skulle hjem fra en dejlig ferie.

Turen hjemover gik overraskende hurtigt; der blev skrålet med på Kim Larsen sange, øvet eksamen, spillet Bezzerwizzer og fordøjet de tusindvis af indtryk. Det er først nu, jeg egentlig begynder at kunne huske, hvad vi oplevede hvornår og om det var godt eller skidt. Alt i alt var det i hvert fald en rigtig, rigtig dejlig ferie og en super god start på 2014!

13 thoughts on “Berlin #2

 1. Kunne du evt. tænke dig at skrive lidt om at køre til berlin og finde hotel? Altså når man er i bil så skal man vel have et hotel med parkeringsmuligheder så det er vel ikke inde i centrum? Oder was? 🙂 Og kørte i rundt i bilen da i var ankommet, eller var den kun til frem/tilbage?

  Super gode indlæg btw!

  • Umiddelbart ikke, det er ret tyndt, men efter at have tænkt over det, så jo! Vi brugte også et par rigtig smarte apps dernede, som jeg så i samme omgang lige kunne skrive et par ord om. Så det gør jeg! 🙂
   Tak 🙂

 2. Ihhh altså, flere gode tips! Vi får SÅ travlt når vi skal afsted i februar 😉 Kan godt forstå du faldt over de udgaver i boghandlen. Dem bliver jeg lige nødt til at se nærmere på, når jeg nu alligevel skal derhen 🙂

 3. aaaah her var det så 😀 Utålmodige Gitte.
  Jeg har været i Sachsenhausen to gange, begge gange brugt vi flere timer der. Det er virkelig en stor oplevelse af de voldsomme, synes jeg! Man får virkelig en klump i halsen af at gå rundt og se på det.
  Og som svar på din kommentar på dit andet indlæg så er det sjovt – jeg synes meget bedre om London, og er slet ikke enig i at du synes London kun er shopping 😀 Det synes jeg overhovedet ikke – shoppede ikke det mindste, da jeg var der, og vi faldt faktisk aldrig over ‘shoppinggaden’, hvorimod det nærmest ikke er til at undgå i Berlin. Synes London er en meget mere kulturel by 😀 Men sådan er man jo så forskellige 😀

  • Hahaha 😀 Det er okay 😉
   Ja, vi havde desværre heller ikke rigtig tid til det :/ Men sådan er det jo.. Kan jo (desværre) ikke nå det hele.
   Haha pudsigt 🙂

 4. Yes, Fassbender – dejlig, dejlig butik! Vi var i Berlin i slutningen af november for nogle år siden, og vi kombinerede et julemarkedsbesøg med en tur i Fassbender for at smovse. Det kom vi ikke til at fortryde! Berlin er en skøn by 🙂

  Hvad er dit indtryk mht. udvalget af engelske bøger og ikke mindst priserne på dem i Berlin. Er de værd at kigge efter?

  • Nej, hold op det er en lækker butik! Alt skriger bare kvalitet og luksus. Jeg er lidt ærgerlig over, at vi ikke fik købt noget af deres pulverkakao med hjem. Det var ikke så dyrt og det kunne have været lidt sjovt at se, om man kunne smage forskel.
   Umiddelbart nej. Priserne er ca. som vi kender dem fra TBD og Amazon, så der er ikke rigtig noget at spare. Omvendt bliver man så heller ikke snydt med mere end et par kroner. Udvalget er meget bedre end vi kender det herhjemmefra og for det skal de have ros! I hvert fald hos Dussmann. Kan jo ikke rigtig udtale mig om andre 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge