Anmeldelse: Den lukkede

Tak til Forlaget Valeta for dette anmeldereksemplar. Holdningerne er 100% mine egne.

Titel: Den Lukkede
Forfatter: Lene Toscano
Forlag: Forlaget Valeta
Sider: 292
Sprog: Dansk

Fra goodreads: “Snart skal min hjerne nulstilles. Og alt dette, som jeg vil fortælle dig, vil være glemt.
Så du skal vide, at situationen er denne: Jeg skriver imod tiden, mens jeg er spærret inde på den lukkede og afventer mit første elektrochok.”

Anna er 17 år og har set noget, som hun ikke burde have set. I et desperat håb om at blive reddet, beslutter hun sig for at skrive det hele ned.
Det bliver en fortælling om livet på den lukkede, hvor de normale bestemmer over de syge. Og hvor det ikke altid er lige nemt at se, hvem der er syg, og hvem der er rask.

En beretning om en skræmmende stedmor, en gennemsigtig far, en død mor og om veninden Natalie, der ligner en amerikansk rockstjerne.
En historie, der kredser om spørgsmålet: Hvorfor skal Anna have elektrochok?

Anmeldelse: Når jeg er færdig med at læse en bog, så går jeg med det samme ind på goodreads og trykker “læst” og giver bogen karakter. Det gjorde jeg også med denne. Jeg holder nemlig fast i, at den følelse jeg har omkring bogen lige efter endt læsning, er den jeg vil vurdere ud fra. Denne bog var ingen undtagelse.

Det første der slog mig, var genren. Den var mere dyster end jeg lige havde regnet med. Jeg var godt klar over, at det bliver sat op som de “normale” mod de “syge,” men jeg synes måden det gøres på er mørk. Det var en helt rart oplevelse, som jeg sad der ude i det klareste solskin. At det hele er sat op som en form for brev er spændende, jeg blev kun mere suget ind i historien af, at der blev til direkte til mig (du-form). Som om jeg var den, der skulle rede Anna.

Persongalleriet var ikke så stort og visse ting og personer kunne sagtens være udeladt, men så tror jeg, det havde været en helt anden historie. Bogen har en åben slutning, så man kan tolke den lidt som man vil, og jeg ville helt sikkert drage en anden konklusion, hvis bipersonerne havde været udeladt. De tanker Anna selv gør sig om omverdenen er fine og virker velovervejede af forfatteren. Jeg kunne sagtens sætte mig ind i flere af hendes tanker og det gjorde hende til en fin hovedperson.

Det er tydeligt at bogen er henvendt de lidt ældre af de unge, men samtidig er den gjort så tilpas let tilgængelig, at den ikke skræmmer nogen væk. Sproget var let og bogen var læst på et par timer. I forhold til hvor dyster bogen trods alt var, så kunne jeg måske godt have tænkt mig et lidt mere komplekst sprog, og jeg studsede også et enkelt sted over, at et ord blev forklaret, som om læseren ikke kendte det. Det bryder jeg mig ikke så meget om, jeg føler mig talt lidt ned til på den måde.

Hvorfor jeg ikke har bedømt bogen lidt bedre, det skyldes simpelthen, at jeg meget gerne ville have haft en lidt mere fast slutning. Der var valgt den lette udvej, hvor jeg gerne ville have vidst, om jeg fik ret eller var helt galt på den. Samtidig synes jeg godt sproget kunne have været løftet lidt.

Forlaget Valeta er stadig et lille forlag, men min (omend lille) erfaring med deres bøger er positiv, så jeg føler mig overbevist om, at de nok skal komme godt ind på markedet for børn og unge i løbet af de kommende år. Det ville også klæde markedet, synes jeg.

Karakter 1-5:
3

One thought on “Anmeldelse: Den lukkede

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge