Anmeldelse: Lord of the Flies

Titel: Lord of the Flies
Forfatter: William Golding
Forlag: Penguin Books
Sider: 137
Sprog: Engelsk

Fra goodreads: William Golding’s compelling story about a group of very ordinary small boys marooned on a coral island has become a modern classic. At first it seems as though it is all going to be great fun; but the fun before long becomes furious and life on the island turns into a nightmare of panic and death. As ordinary standards of behaviour collapse, the whole world the boys know collapses with them—the world of cricket and homework and adventure stories—and another world is revealed beneath, primitive and terrible. Lord of the Flies remains as provocative today as when it was first published in 1954, igniting passionate debate with its startling, brutal portrait of human nature. Though critically acclaimed, it was largely ignored upon its initial publication. Yet soon it became a cult favorite among both students and literary critics who compared it to J.D. Salinger’s The Catcher in the Rye in its influence on modern thought and literature.

Labeled a parable, an allegory, a myth, a morality tale, a parody, a political treatise, even a vision of the apocalypse, Lord of the Flies has established itself as a true classic.

Anmeldelse: Lord of the Flies er en klassiker og efter endt læsning, forstår man hvorfor. Temaet i bogen er lige så aktuelt i dag, som for 50 år siden. Den provokerer og giver stof til eftertanke, uden dog at blive for meget. Historien fanger allerede fra første side og der sker både ventede og uventede ting. Jeg blev i hvert fald overrasket et par gange. Tempoet i bogen er højt og der er lagt vægt på handling fremfor beskrivelse af øen, en ting jeg sætter rigtig stor pris på. Hvis jeg skal pege på noget, jeg gerne ville have haft mere af, så var det baggrundshistorien omkring den atomkrig der udfolder sig “derhjemme.”

Sproget er finurligt, dvs. anderledes, humoristisk og skævt. Der er forskellige accenter med og jeg er glad for, jeg læste den på engelsk af denne grund. Samtidig betød det også, at bogens 130 sider tog mig en del tid at få læst, netop fordi det var så specielt et sprog. Det var ikke gammelt, bare meget anderledes, end hvad jeg ellers læser.

Karaktererne er virkelig fantastiske. Der er så mange forskellige typer med, og på trods af bogens lille størrelse, så når man at kende dem rigtig godt. Man føler med dem allesammen, for selvom de ikke alle er “mors søde dreng,” så forstår man deres handlinger. Man forstår, hvorfor Jack er som han er – i hvert fald et stykke af vejen – og man er med på, hvorfor Piggy er så stille som det er tilfældet.

Det er en historie om overlevelse, demokrati, fællesskaber. Det er en historie, der stadig er aktuel. Det er en historie, der forhåbentlig aldrig går af mode. Det er i hvert fald en historie, jeg vil huske i lang tid fremover og som er sprunget direkte ind på min favorithylde.

Karakter 1-5:
5

5 thoughts on “Anmeldelse: Lord of the Flies

  1. Jeg læste den for mange år siden på dansk og senere hen på engelsk i gymnasiet, og det er sådan en bog, der kryber ind under huden og bare bliver der. Jeg blev faktisk helt overrasket, da jeg læste, at bogen kun er på 137 sider – den fylder meget mere i min hukommelse 🙂

    Mvh. Den lille Bogblog

  2. Pingback: Prepper | Boghunden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge