Anmeldelse: Laya


Dette er et anmeldereksemplar fra forfatteren, meninger og holdninger der kommer til udtryk i anmeldelsen er 100% mine egne. Derudover vil denne anmeldelse indeholder meget små afsløringer, men jeg har taget dem med, da min vurdering er, at det ikke vil ødelægge oplevelsen af bogen.

Titel: Laya
Org. titel:
Serie:
Forfatter: Jon Brændsgaard Toft
Forlag: Mellemgaard
Sider: 241
Sprog: Dansk

Fra forlaget: For hver retning du går, for hvert valg du foretager, vil der i en anden verden være én magen til dig, der gør det modsatte. Sådan har det altid været. Der findes et utal af parallelle verdener. Nogle af dem ligner vores til forveksling, mens andre ikke engang er befolket af mennesker.

Laya stammer fra en verden befolket af troldmænd og drager, hvor magien er i højsædet. En række begivenheder fører dog til, at hun ved et uheld ender i vores verden, i det moderne Glasgow.
Her må hun lære at forstå en verden, der ikke kender til magi, samtidig med at hun må forsøge at finde en vej hjem. En udfordring som både kræver mod, opfindsomhed og tillid til det fremmede.

Anmeldelse: Dette må betragtes som en børnebog, idet målgruppen hedder 10-16 år. Set med mine briller er vi dog nærmere de 10 end de 16 år, uden det så i øvrigt behøver være en dårlig ting. Dog synes jeg kapitlerne var lige vel lange for en børnebog at være; jeg ville nå at blive halv-forpustet, hvis jeg skulle læse bogen højt.
Sprogligt ligger bogen et sted, hvor alle kan være med. Tallet pi nævnes ved cifre, men ikke ved “navn” – altså pi. Sådan nogen små detaljer er sjove, synes jeg. Så får vi alle lidt forskelligt ud af bogen og det kan jo kun være en god ting.
Handlingsmæssigt går det ok stærkt og det er i hvert fald noget jeg selv sætter pris på, når vi taler bøger i den her målgruppe. Jeg havde ikke selv ret meget tålmodighed i den alder, og jeg forestiller mig, at det ikke er blevet bedre med årene; børn har for travlt til at sidde stille og lytte. Det er vist en helt anden diskussion… Nå, men, i hvert fald så er vi hurtigt præsenteret for Layas univers og i gang med handlingen. Der er dog to ting der undrer mig lidt: 1) Layas kat bliver på et tidspunkt låst inde i en kiste, men Laya fortsætter som ingenting. Burde hun ikke bekymre sig en lille smule, måske blive lidt ked af det og bange? Og 2) Vi hører om en indianer, der fornemmer Laya er magisk. Ham hører vi ikke mere til. Hvorfor fornemmer han det? Det ville jeg gerne have haft uddybet. Når det så er sagt, så var det et fint plot Brændsgaard her diskede op med.
Karaktererne var lidt for overfladiske til min smag, men det hang nok sammen med, at der skulle ske en masse ting på meget lidt plads. Jeg var overordnet ligeglad med dem, den eneste jeg synes rigtig godt om, var Layas vens mor. Hun var et sympatisk menneske.
Jeg kunne altså helt generelt godt lide bogen, men et stort og nyt litterært mesterværk, det var det ikke, men det er jo heller ikke meningen med denne her slags bog.

Karakter 1-5:

 

3 thoughts on “Anmeldelse: Laya

 1. Jeg svarer lige på begge dine kommentarer:

  Han ligner heller ikke Dimitri i mit hoved, men mon ikke filmfolkene sætter ham til at træne og når han får en paryk på, skal han nok komme til at se mere Dimintri-agtig ud. Jeg håber virkelig de sætter ham til at træne, for han skal jo undervise Rose i kampsport.

  Du burde læse Hobbitten. Den er faktisk ret god.
  Og dit link er blevet ændret. Tillykke med .dk-domænet. 😀

 2. Hov, jeg havde da slet ikke fået opdateret min Bloglovin til din nye adresse.. Det er hermed gjort 🙂

  Ej, den med høstakken kom også lidt bag på mig.. Altså godt nok er mit hår sådan lidt vildt og trolde-/ Ronja Røverdatter-agtigt, men ligefrem at sammenligne det med en høstak? 😛

 3. Pingback: Nye bøger | BOGHUNDEN

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge