Anmeldelse: Kronprinsessen (Kronprinsessen #1)

kronprinsessen

Titel: Kronprinsessen
Org. titel:
Serie: Kronprinsessen #1
Forfatter: Hanne-Vibeke Holst
Forlag: Gyldendal
Sider: 412
Sprog: Dansk

Fra forlaget: Charlotte Damgaard, midt i trediverne, mor til to og gift med Thomas, står ved en skillevej i livet: Jobbet som direktør for Naturens Venner er sagt op, flyttekasserne er pakket, og forude venter en årrække som medfølgende hustru i Uganda; nu er det for en gangs skyld mandens karriere, det gælder. Så en sen torsdag aften ringer telefonen. I røret er Per Vittrup, den socialdemokratiske statsminister, og hans tilbud kan hun umuligt sige nej tak til: Charlotte skal være regeringens nye miljøminister. Og det bliver hun. Igennem ni turbulente måneder følger vi Charlotte; på Christiansborg, i ministeriet, i ‘marken’, i medierne og på hjemmefronten, hvor Thomas mere end nogensinde må erfare, at det er svært »at skulle være kone, når man er mand«.

Kronprinsessen er en spændingsmættet samtidsroman om politisk rænkespil bag korridorerne og om mediernes magt, men frem for alt er det en fortælling om en moderne kvinde, der har truffet et skæbnesvangert valg, og som må kæmpe ikke blot med sine egne dæmoner, men så sandelig også med andres

Anmeldelse: Jeg havde min tvivl om denne bog, det må jeg indrømme. Min far hævdede, at den var for politisk til mig. Det var jeg også selv bange for. Alligevel endte jeg med at sluge den råt. Egentlig læste jeg den til at starte med, med henblik på at bruge den i en senere eksamen. Er der noget, jeg bare ikke er god til, så er det pligtlæsning. Alligevel havde jeg svært ved at stoppe. Det føltes meget mere som lyst end pligt.

Sprogligt er der ikke noget at tage fejl af; det er Hanne-Vibeke Holst. Nu har jeg ganske vist kun læst Louise-trilogien af hende, en ungdomsserie, men det er let at genkende hendes sprog. Det er klart der bruges politiske, og af og til også akademiske, udtryk, men det er bestemt ikke noget der hindrer, tværtimod gavner det romanen. Der var ikke brugt plads på at beskrive uvæsentlige ting, som f.eks. vejret, udsigten fra flyet osv. Det var sprunget over og gav mig en mere intens læseoplevelse. Hun formår også at bruge de skiftende synsvinkler rigtig godt, og det er eller noget, der ofte irriterer mig, når jeg læser. Jeg synes tit, det forvirrer mere end det gavner. Det var så ikke tilfældet her, og hvor er jeg bare glad for det. Hvert (meget lange) kapitel indledes med en kort skrift af en mystisk person – det er aldrig 100% klart, hvem der har skrevet det. Selvfølgelig kan man gætte sig til det i langt de fleste tilfælde, men i starten er det lidt svært, indtil man lige lærer de forskellige personer at kende.

Plottet er fantastisk, jeg elskede det. Mange af tingene er forventelige, men sådan bør det også være, efter min mening, når man skriver en så samfundsrealistisk roman. Der er flettet politik, kærlighed, familie, venner/fjender og intriger ind i bedste Skadestuen stil. Det skal selvfølgelig nævnes, at synes man politik og alt der har med det at gøre er uinteressant, så bør man nok finde sig en anden bog. Der er rigtig meget politik, men alligevel slet ikke så meget, som jeg egentlig havde troet. Der kunne jeg godt have brugt lidt mere, men så skulle bogen nok også have været udvidet lidt. Heldigvis har jeg to til gode i serien.

 

Karakter 1-5:
5

2 thoughts on “Anmeldelse: Kronprinsessen (Kronprinsessen #1)

  1. Jeg var også overrasket over, hvor hurtigt jeg slugte den bog. De to næste bøger er lidt anderledes. Personligt kunne jeg bedste lide den første og den sidste bog, mens den midterste blev lidt tung og lidt for…. hm… tæt på virkeligheden (i forhold til hvad der har foregået i dansk politik gennem de sidste 10-15 år).

  2. Sikken en god anmeldelse. Jeg har jo H.V.H på min liste over forfattere jeg skal læse i din bogchallenge 2013, og kunne meget seriøst godt overveje denne her. Nu må vi se, går lige i tænkebox

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge