Anmeldelse: Eksil

Titel: Eksil
Org. titel:
Serie: Afrika-trilogien #1
Forfatter: Jakob Ejersbo
Forlag: Gyldendal
Sider: 283
Sprog: Dansk

Fra bagsiden: Femtenårige Samantha gør alt det forkerte, først og fremmest fordi hun ikke vil gøre det rigtige, alt det, der forventes af hende.

Hun synes ikke, hun passer ind nogen steder. Hun er engelsk og hvid udenpå, men taler swahili og har boet i Tanzania, siden hun var tre.

Hun er ved at blive voksen, hun har en voldsom appetit på livet, hun har akut brug for holdepunkter i tilværelsen, ikke mindst for, at nogen holder af hende; men skolen keder hende, forældrene og lærerne er umulige, hendes jævnaldrende venner nogle tøser og drengerøve.

Hun kan ikke styre sig, hun lægger sig ud med alle. Hun bringer sig selv i fare og i umulige situationer, alkohol og stoffer fylder mere og mere i hendes liv, hun bliver sin egen værste fjende.

Det kan ikke blive ved med at gå.

Anmeldelse: Denne bog burde simpelthen være obligatorisk læsning i gymnasiet. Og dog. Det er jo sådan med pligtlæsning, at det sjældent er særlig sjovt og det ville være synd for bogen. Jeg er super begejstret.

Det tog mig et par sider at blive fanget for alvor, der er nemlig rigtig mange karakterer man skal have styr på. Når man først har lært dem at kende, så fungerer det til gengæld bare rigtig godt. Samantha var en rigtig stærk karakter, hun var så fantastisk velskrevet, at det halve kunne være nok. Karaktergalleriet er stort og mange møder vi kun en gang eller to, men alligevel blev de en del af historien og kom ind under huden på mig. De var måske nok væk fra historiens overflade, men de lå stadig og rumsterede i min bevidsthed.

Det var mit første møde med Jakob Ejersbo og sproget overraskede mig virkelig. Det var en stil, jeg ikke umiddelbart havde prøvet før. Derfor tog det også lidt tilvænning, før det flød helt som det skulle, men da det skete, så kørte det bare. Kapitlerne var utrolig korte, det længste var på tre sider, og det gjorde det let lige at snuppe et kapitel inden sengetid (hvis man altså så bare kunne finde ud af at have stoppet igen…). Jeg er super imponeret over hans sprog, meget andet kan jeg ikke rigtig sige.

Bogens plot er helt utrolig provokerende, jeg blev virkelig rystet over flere af episoderne. Nu er det ikke fordi jeg opfatter mig selv som virkelighedsfjern, men der er bare nogen ting, jeg ikke har lyst til at vide foregår. Bogen tager mange relevante temaer op; racisme, sex, følelser, sunde/usunde relationer, familie, autoriteter. Undervejs i bogen fik jeg det virkelig skidt, jeg blev dårlig og vred, ked af det og deprimeret. Jeg blev ikke særlig glad, men jeg kunne alligevel ikke lade være at læse videre, fordi jeg netop synes, det var så fantastisk godt skrevet og virkelig vigtige ting, der blev taget op. Det er ikke en bog man skal tage fat på, hvis man har lyst til at hoppe og danse bagefter, men jeg vil nu alligevel påstå, at enhver bør unde sig selv denne læseoplevelse.

Karakter 1-5:
5

Jeg skal i øvrigt i teater og se stykket her i marts og det er jeg ret spændt på, hvordan kommer til at fungere.

2 thoughts on “Anmeldelse: Eksil

  1. Jeg synes du glemmer at nævne den store problematik mellem at være hvid og velhavende blandt en masse fattige afrikanere i Tanzania, som jo er et ret stort omdrejningspunk i hele bogen og videre i trilogien. 🙂
    Ejersbo er ret tydeligt ikke særlig begejstret for vestens “indtog” i Afrika og synes faktisk “vi” gør mere skade end gavn.

    Er glad for du syntes godt om bogen – har du planer om at læse videre? 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge