Adventskalender #4 + konkurrence

I løbet af de fire adventssøndage vil jeg sætte fokus på danske ungdomsforfattere. Det gør jeg i samarbejde med fire forskellige forfattere, og i dag kan i møde Maria Simonsen. Hun er forfatteren bag Giza og marionetterne.

22567173I landet Saga er magi kun forbeholdt mænd. De drenge, der har magiske evner, får adgang til Temperskolen, hvor der undervises i alt fra sværdkamp og ridning til magi. Men en dag sker det utænkelige – en pige ved navn Giza modtager det magiske tegn.
For Giza betyder hendes nyfundne magiske evner, at hun pludselig kastes ud i livet på en drengeskole – som den eneste pige.
Samtidig skaber en række mystiske dødsfald blandt adelen, utryghed og panik i Sagas hovedstad.
Inden Giza får set sig om, er hun godt og grundigt rodet ind i både mordmysterier og uhyggelige gamle sagn, der måske er mere virkelige, end hun tør forestille sig
.

Din bog ’Giza og marionetterne’ beskæftiger sig med en pige, der bliver forviklet ind i en drengeverden. Hvad har dine tanker været omkring dette tema? Kønsroller er jo noget, der er meget debat om i øjeblikket.
Det er egentlig ikke for at blande mig i kønsrolle-debatten eller skrive om kvindeundertrykkelse, at jeg har ladet Giza dumpe ned i et drengeunivers. For mig er Giza nemlig ikke nogen rødstrømpe. Hun er blot stædig som bare pokker, og hun hader at blive sat i bås. Når det er sagt, så er det dog ikke nogen hemmelighed, at kønsroller altid har interesseret mig, og at jeg hellere læser om kvinder, der tager sværdet i egen hånd end om skrøbelige ungmøer, der venter på at blive reddet.

Landet Saga, byen Carus, skolen Temper, pigen Giza. Du benytter dig meget af specielle navne. Er der en dybere mening med det?
Der er ikke nogen dybere mening med de navne jeg bruger i bogen. Men jeg bruger meget lang tid på at finde det helt rigtige navn. Det er vigtigt for mig, at det er kort, letafkodeligt, og passer på karakterens personlighed. Fx navnet “Narax” fandt jeg på, fordi jeg havde brug for et navn, der var en smule skørt, men stadig lå let i munden, når det blev læst højt. Rubens navn derimod skulle være lidt mere adeligt og fornemt, og jeg tænkte, at Ruben ledte mine tanker hen på en rubin. Gizas navn faldt jeg for, fordi jeg havde brug for et navn, der var feminint, men stærkt og solidt – hvilket mindede mig om egyptens dronninger.

Flere bogbloggere har sammenlignet din bog lidt med Tamora Pierces serie om Alanna. Hvilke forfattere søger du mest inspiration hos? Er Pierce en af dem?
Jeg er vokset op med Tamora Pierces bøger. Jeg lånte dem på skolebiblioteket – gerne en hel serie adgangen – og læste dem om og om igen, og det er slet ingen hemmelighed, at “Alanna”-bøgerne har inspireret mig til at skrive om Giza.
Derudover henter jeg inspiration fra alt jeg ser på tv, læser og lytter til af musik. Det kan være alt fra en sjov vendning, et navn eller bidder fra en dialog, som sætter nogle tanker i gang.

Det er mit indtryk, at forfatteres skriveproces er meget forskellig. Hvordan ser din typisk ud?
Min skriveproces er altid frygtelig rodet. Når jeg opfinder historien, så tvinger jeg aldrig mig selv til at skrive – jeg skriver, når jeg ikke kan lade være. Der kan derfor sagtens gå flere uger mellem jeg får nedfældet noget som helst. Når plottet så er på plads, så har jeg (i et anfald af selvindsigt) indført en fast skrivetime, hvor jeg en time om dagen SKAL sidde med mit manus foran mig. Det kan enten være for at læse i det, rette korrektur, eller tilføje eller slette hele scener.

Ved du altid, hvor historien skal ende, eller skriver den sig selv?
“Giza og Marionetterne” skrev ret meget sig selv. Jeg havde en idé om, hvor den skulle ende henne, men jeg havde ikke nogen fast rute for, hvordan jeg skulle komme derhen. Jeg lod ret meget figurerne og dialogerne lede mig hen mod målet. Selvom det er en dejlig fantasifuld måde at skrive på, er det også virkelig frustrerende, da historien risikerer at bugte sig ud i en blindgryde, hvorefter der ikke er andet for end at slette og rette til – og den proces kan derefter gentage sig selv om og om igen.

Og så fem hurtige…

Sommer eller vinter?
Sommer

Sophie Kinsella eller Stephen King?
Stephen King

Biograf eller teater?
Teater

Skov eller strand?
Skov

Charter eller storbyferie?
Storbyferie

 

Du kan i dag vinde et eksemplar af Giza og marionetterne. Alt du skal gøre, er at svare på, om du får risalamande eller risengrød til dessert juleaften. Og huske lige at skrive din mail også! 🙂 Konkurrencen er åben for alle med dansk adresse. Sidste chance for at deltage, er søndag d. 28/12 kl. 9.

Glædelig jul!

2 meninger om “Adventskalender #4 + konkurrence

  1. Trine229 Besvar

    Nå kommer jeg fra Norge, så vi har ikke heelt samme traditioner;) Skal ikke spise riskrem eller risalamande, MEN skal have riskrem^^
    Det er risengrød pisket med piskefløde, sukker og eventuelt lidt vanilje – ingen mandler eller mandelessens her i hus! Vi serverer det med rørte jordbær eller multer.. (ved sq ikke hvad de hedder på dansk… vi plukker dem på fjellet, små orange bær der ligner lidt på hindbær)

  2. Ann-Kristine Hald Besvar

    Jeg synes at det er en god idé at sætte fokus på de danske forfattere, da der er virkelig mange gode. Jeg spiser risalamande hver jul, mmmm, glæder mig allerede. God jul til dig 🙂
    Annkristinehald@gmail.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge