14 dage i Austin

2549996914 dage i Austin – Henriette Vesterbak – 524 sider – Turbine

Han er en verdensberømt rockstjerne fra Texas. Hun er hans personlige assistent. I denne frække young adult-roman følger vi reality-baben Heidi Johansens 14 dages prøvetid hos rockbandet South Bane. Og det bliver 14 dage, hun aldrig glemmer.
Den 22-årige modeblogger Heidi, der er blevet kendt i Danmark gennem et reality-program, kan næsten ikke tro det, da hun får tilbudt et job som personlig assistent for det amerikanske rockband South Bane. Med nerverne uden på tøjet drager hun til Austin for at arbejde for sit største idol, bandets forsanger, John Monro. Den karismatiske og dominerende John bliver hurtigt tiltrukket af Heidi, men hun kæmper imod hans tilnærmelser, så godt hun kan. For Heidi er på prøve i 14 dage, og både hendes toårige forhold til Daniel og en helt bestemt klausul i ansættelseskontrakten står i vejen for hendes allerinderste ønske: at overgive sig til den hæmningsløst flirtende John.
I løbet af de 14 dage i Austin bliver der drukket og røget, bandet og flirtet, knaldet og kysset og overskredet utallige grænser. Erotikken er dog hele tiden ømt og begavet funderet i kærlighedshistorien, og det intense forhold mellem John og Heidi rører på sympatisk vis ved fantasien om at blive taget – med storm og med magt.
14 dage i Austin byder på masser af intriger, spænding og sydende sex leveret i et elegant og lækkert sprog.

ny1Likes:

• Jeg var vild med Heidi som hovedperson i starten. Der blev fortalt, hvordan hun sad og optog videoer, redigerede billeder osv., og selvom det jo i virkeligheden ikke var særlig relevant for historien, så gjorde det bare, at jeg så meget lettere kunne connecte med hende. Det er jo ting, de fleste bloggere har prøvet på et eller andet tidspunkt. Det fik hende til at føles mere rigtig.

• Første del af bogen var jeg glad for, og selvom der var temmelig mange klicheer, så var der alligevel noget der gjorde, at det her var lidt anderledes. Jeg kunne leve med, at John var lidt en nar, for det tog ikke rigtig overhånd, og Heidi forstod at sige nej. Samtidig var det sjovt, at det foregik i Austin og der var lagt vægt på sydstatsdialekten – selvom man jo ikke kunne høre det i bogen 😉

Dislikes:

• Først en stor bøvs: “I denne frække young adult-roman[…]” Okay. Erotik og young adult. Jeg har det fint med, at der er sex i ungdomsbøger, og jeg synes også det er forkert og virker kunstigt i mange tilfælde, hvis emnet helt undlades. Jeg vidste selvfølgelig også, at der var sex i denne bog, da jeg begyndte på den, og jeg var meget spændt på, hvordan det ville gå. Under min læsning stødte jeg dog på en del problemer, bl.a. at jeg på ingen måder forstår er, at en bog, der er direkte(!!!) erotik bliver angivet som værende young adult. DET HER ER IKKE EN UNGDOMSBOG! En af definitionerne på YA er følgende: “Young-adult literature is literature wherein the protagonist is either a teenager or one who approaches problems from a teenage perspective” (Link). Hovedpersonen er 22 år. Hovedpersonen bliver udsat for fysisk og psykisk krænkelse og tvunget til sex flere gange, end hvad jeg kan tælle på én hånd. Hvis det er “teenageproblemer,” så vil jeg godt melde mig ud af samfundet! Lad mig sige det sådan, at jeg ville hellere lade min fiktive 8-årige datter læse Black Dagger Brotherhood serien, end jeg ville lade min fiktive 14-årige datter læse den her bog. Kald mig sippet, men der trækker jeg altså grænsen! Ikke engang New Adult genren ville jeg bruge ifm. denne bog. Consider yourself warned 😉

• Ung, naiv kvinder møder rig kendis. Kvinde falder hovedkuls for mand. Mand har en såkaldt troubled past med vold og misbrug i familien. Mand har dyriske drifter og vil bestemme alt. Mand godtager ikke nej. Kvinde siger nej, tænker nej, men overgiver sig alligevel og finder sig i sexen, på trods af fysisk at være udmattet. Eller sågar at sove. Nå ja, og så er der også en kontrakt med. Hvis du synes, det lyder bekendt, så er det nok fordi, du på et eller andet tidspunkt har hørt, læst eller set Fifty Shades of Grey. Det her er FSOG om igen, blot med en lidt yngre hovedperson – misbruget, om man vil, er det samme.

• En detalje, set i betragtning af ovenstående, men jeg bryder mig ikke om, når der er så stor forskel i kapitlernes længde. Det ene var fire sider, det næste 46. Jeg er bedst til korte kapitler, men uanset længden, så foretrækker jeg dog, at de er nogenlunde lige lange. 30-40 sider, eller 5-8 sider f.eks. Så ved man, hvad man skal regne med, hvis man vil læse lidt inden sengetid. Mindre detalje, men a jeg i forvejen var så sur på bogen, så bidrog det bare yderligere til irritationen.

• En anden lille detalje, der også irriterer mig er, at da Heidi har menstruation, så refereres det til, som at hun er i stykker. Excuse me, what?! Hun ville da snarere være i stykker, hvis ikke hun havde det. Det er da så naturligt som noget kan være! Jeg forstår simpelthen ikke det ordvalg. Jovist, man kan da selv føle sig utilpas osv., men det giver da ikke andre ret til at omtale en som værende gået i stykker.

• Slutningen forstod jeg ikke. Var det slutning et eller to, der var den rigtige? Hvad var meningen med dem? Jeg er lidt forvirret over det. Jeg havde egentlig håbet, at Superman ville komme flyvende ind fra siden og redde Heidi og dermed bogen, men siden det ikke skete, så må jeg desværre sige, at denne bog ikke var for mig.

Anbefales til:

• Hvis du gerne vil læse en VOKSEN erotisk bog, der minder om FSOG (det jeg har læst af den…), så er det her nok et godt valg – særligt, hvis du også vil have et lidt mere dansk perspektiv på tingene. Jeg er sikker på, der nok skal være nogle, der kan lide bogen, jeg kunne bare ikke.

Bogen er stillet til rådighed af Turbine.

4 thoughts on “14 dage i Austin

 1. Selvom du virkelig ikke kunne lide den, så er der altså et eller andet i din anmeldelse, der gør, at jeg bliver nysgerrig efter at læse den. Måske vil jeg også kunne lide den (bedre), når jeg ved, hvad jeg går ind til? Jeg tænker i hvert fald, at der er ret stor forskel på, at gå ind til noget, man tror, er YA med et strejf af erotik (hvilket altså er en mærkelig blanding), og så at gå ind til noget, som man er fuldstændig klar over, er erotik. Jeg tror i hvert fald, jeg bliver nødt til at prøve at læse den på et tidspunkt 🙂

 2. Jeg kommer lige med en lille modbøvs. Blot for at få nogle misforståelser af vejen. 🙂

  “Young adult” er lig med en ung voksen. Definitionen på den kategori varierer meget, hvis man googler det. I dette link fra Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Young-adult_fiction) står der, at: “Authors and readers of young adult (YA) novels often define the category as literature traditionally written for ages ranging from sixteen years to the age of twenty-five.”

  Altså fra 16-25 år. Min bog er tiltænkt de ældste i den kategori. Af samme årsag finder du ikke bogen under Ungdomsbøger på Turbineforlagets hjemmeside, men under Skønlitteratur.

  På bagsiden af bogen står der, at der i løbet af de 14 dage bliver overskredet utallige grænser, og at historien rører ved fantasien om at blive taget med magt. Det er ret direkte skrevet og efterlader ikke den store tvivl om, hvad bogens præmis er. Så læseren ved godt, hvad han/hun går ind til. Dette er ikke historien om Heidi og Prince Charming. 🙂 Jeg har beskrevet et meget konfliktfyldt forhold mellem to mennesker med masser af fejl, men som lærer af hinandens styrker og svagheder.

  Du skriver, at “Hovedpersonen bliver udsat for fysisk og psykisk krænkelse og tvunget til sex flere gange”. Jeg beskriver rigtig mange gange, hvor meget Heidi tænder på Johns voldsomhed, så læseren aldrig er i tvivl om dette, for det var meget vigtigt for mig, at det var tydeligt. Et par eksempler:

  “og det ophidser mig endnu mere, at han er så rå og hæmningsløs over for mig.”

  “Det tænder mig helt afsindigt meget, at han bare tager mig.”

  Du skriver “Kvinde siger nej, tænker nej, men overgiver sig alligevel”. Men det forholder sig jo sådan, at både Heidis krop og hendes tanker siger JA til John, hele tiden, om og om igen. To eksempler ud af utallige:

  “Jeg vil have John med hud og hår og lige nu…”

  “Jeg vil så uendeligt gerne have sex med ham. Der er faktisk ikke noget, jeg hellere vil, i hele verden lige nu. Min krop taler tydeligt til mig. Det spænder ophidsende i min mave, og jeg kan mærke, hvor fugtigt det er blevet mellem mine ben, og det kræver al min viljestyrke ikke at presse mit underliv ind mod hans eller vikle mine ben rundt om ham.”

  Det er udelukkende hendes dårlige samvittighed og hendes generthed, der holder hende tilbage, og begge dele vil hun helst befries for, og det har John for længst gennemskuet. 🙂 Som hun selv påpeger indtil flere gange:

  “Han ser hele tiden lige igennem mig.”

  Så én ting er helt sikkert: Heidi behøver ikke at blive reddet af Superman. Ham har hun fundet i John på trods af alle hans fejl og mangler, hvilket jeg synes illustreres meget godt i denne sætning:

  “Han gør mig så tryg. Al hans manddom, hans handlekraft, hans temperament, hans muskler, det hele står klar til at rykke ud, hvis jeg har brug for det.”

  Jeg håber, dine læsere her på bloggen vil kunne bruge mit input til at få et mere nuanceret indtryk af bogen. 🙂

  • Tak for din kommentar 🙂

   Jeg er glad for at høre, at bogen står under skønlitteratur og ikke ungdomsbøger på Turbines hjemmeside. Jeg håber, det kommer til at forholde sig på samme måde hos boghandlerne 🙂
   Jeg synes nemlig ikke, at bogen her hører hjemme i ungdomsbogsafdelingen mere end Fifty Shades gør det. De hører til under erotik. Og det er der jo bestemt intet i vejen med. Jeg har bestemt ikke noget imod erotik, jeg har læst flere indenfor genren, som jeg var rigtig glad for, bl.a. Sinners on Tour. Jeg mener bare ikke, at den her har noget, der hører til i ungdomsafdelingen. Den ville måske kunne stå under det, der kaldes New Adult, men det er jo ikke rigtig et begreb, vi (endnu?) har her i Danmark.
   Jeg vil gerne indskyde, at jeg ikke har vurderet bogen ud fra det, men blot synes det er vigtigt at få nævnt, så tanterne ikke render ud og køber bogen til deres 13-årige niecer 🙂 Men det lyder jo så også til, at den ikke er sat under ungdomsbøger.

   Bøger er jo nok i høj grad et tolkningsspørgsmål, og jeg har så tolket den her på en ‘forkert’ måde i forhold til, hvad du har tænkt, da du skrev den. “Det er udelukkende hendes dårlige samvittighed og hendes generthed, der holder hende tilbage, og begge dele vil hun helst befries for” – det fik jeg slet ikke med fra bogen, så det er jo et klassisk eksempel på, at du har tænkt ét og jeg har læst noget andet. Jeg tænkte mere ‘genert og stille pige møder overrumplende mand, tør ikke sige “ordentligt” fra af frygt for, hvad han vil gøre ved hende.’ Noget anderledes end din oprindelige intention var 🙂

   Heldigvis er jeg ret sikker på, at der findes mange, der godt vil kunne lide din bog, og jeg kender også et par stykker, jeg kan anbefale den til. En dårlig bog for mig er jo heldigvis ikke en dårlig bog for alle andre – det er du i særdeleshed nok glad for 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge