Readathon do’s and don’ts

Der er intet facit på, hvad man bør læse eller lave uder et readathon, så det her er udelukkende, hvad jeg selv har erfaret.

Do’s:
– Vær sammen om at læse
– Udvælg en god stak bøger på forhånd
– Læs kort og sjovt
– Find bøger med spændingselementer
– Find en til at servicere dig
– Drik, drik, drik (te, kaffe, vand o.l.)
– Spis hele tiden (frugt, kiks, nøddeblanding o.l.)
– Hiv biblioteket ud i sofaen
– Lyt til instrumental/ukendt musik
– Gå ture og luft ud

Don’ts:
– Tage på ferie
– Have tv’et kørende
– Start med den længst udvalgte bog
– Læs bøger med flot, finurligt og kringlet sprog i ét
– Læne dig tilbage med dyner og puder
– Lav planer det døgn det varer

Alt i alt havde jeg et relativt vellykket readathon i sidste weekend. Jeg lærte i hvert fald, at det med at starte ud med den længste bog ikke er en god idé. Selvom det ikke er en konkurrence om at læse mest, så er det demotiverende, at se alle andre blive færdige med både den første og anden bog, inden man selv er halvvejs. Samtidig er det ikke smart at skulle på ferie eller andre ting indenfor det døgn, det typisk varer. For mig fungerer det heller ikke, hvis fjernsynet er tændt – med mindre det er på en radiokanal, altså! Noget der virkede godt for mig var derimod at sidde på en rigtig stol og høre musik; til at starte med hørte jeg klassisk musik, men da de begyndte på noget snak, skiftede jeg til jazz. Til sidst endte jeg på P7 og måtte tage mig sammen for ikke at lytte for meget efter musikken. At spise fungerede også ret godt, eller i det mindste bare have tyggegummi i munden. Så var det sværere at falde i søvn. Sidst på aftenen/først på natten begyndte jeg at få lidt læsekrise og kunne godt have brugt en bog med spænding; altså en bog, hvor man var ved at  for at vide, hvad der ville ske på næste side. Det skal jeg helt sikkert huske til næste gang!

Noget der faktisk også fungerede ok, var at sidde sammen med Simone og læse. Til at starte med, er det lidt akavet og man skal lige ind i en rytme. Er det okay at snakke og citere sine bøger? Er det okay, at der bare er helt stille? Vi fandt hurtigt ud af, hvad der fungerede for os og da vi først vidste det, så gik det fint. Det var kun lige efter aftensmaden, vi havde lidt problemer med snakketøjet 😉 Om natten fungerede det også rigtig fint, for ingen af os ville sådan rigtig indrømme, at vi var ved at være lidt møre, så vi (læs: jeg) kørte lidt videre på ren stædighed.

readathon 009

4 thoughts on “Readathon do’s and don’ts

 1. Meget spændende at læse om dine erfaringer. Jeg er enig i mange af punkterne, men der er også et par ting, der fungerer bedre/dårligere for mig. Jeg foretrak at læse alene, for ellers ville jeg føle, at jeg ‘skulle’ socialisere hele tiden i stedet for at koncentrere mig om læsningen. Jeg holdt mig også til hovedmåltiderne – havde ikke rigtig lyst til snacks. Det lykkedes mig til gengæld at få læst en del, selvom jeg ikke kunne være med under hele readathonen. Det skyldtes især, at jeg også kastede mig over en lydbog, som jeg smed i ørerne, hver gang jeg skulle lave noget praktisk (da jeg skulle have gæster dagen efter).

  Men først og fremmest et hyggeligt og sjovt arrangement – og en perfekt undskyldning for at læse noget mere 😉

  • Det troede jeg også, men fordi det var en, der også skulle læse, så fungerede det. Jeg ville ikke kunne finde ud af det, hvis jeg skulle sidde med “almindelige mennesker”; du ved, den slags, der ikke forstår at man gider læse 😉
   Jeg spiser altid når jeg læser; tyggegummi, kiks, frugt, så det var jo nødvendigt 😛
   Lydbøger duer jeg slet ikke til, jeg skal sidde stille og lytte og kigge ud i luften – eller følge med i bogen. Ellers glemmer jeg, hvad der lige er blevet sagt.. 😛

   Der er altid undskyldninger nok, man skal bare lige finde dem 😉

 2. Hvor er det nogle fine erfaringer du har nedskrevet – jeg deler faktisk dem alle pånær den med at sidde sammen. Og det er kun fordi jeg endnu ikke har prøvet det (endnu), men jeg ser frem til det, det lyder bare så hyggeligt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CommentLuv badge